След разговорите на най-високо ниво в Брюксел премиерът Кирил Петков

...
След разговорите на най-високо ниво в Брюксел премиерът Кирил Петков
Коментари Харесай

Петков: В Брюксел се обнадеждиха, че политическото говорене за РСМ се замени с реални действия


След диалозите на най-високо равнище в Брюксел министър председателят Кирил Петков осведоми, че там са обнадеждени от първите сигнали, които дават България и Северна Македония.

Това сподели на чуване в Народното събрание министър-председателят по отношение на последствията от двете срещи с македонския министър председател Димитър Ковачевски.



„ Получаваме поддръжка не, тъй като те изискват нещо от нас, а тъй като се обнадеждиха, че политическото говорене се е заменило с действителни дейности “, съобщи Кирил Петков пред депутатите.

" Димитър Ковачевски е от една седмица министър председател и от тези осем дни четири прекара с българското държавно управление. Това демонстрира предпочитание, че желае да се свърши работа ", посочи министър председателят.

„ Министрите, които пристигнаха в България, бяха голям брой и имахме големи напредъци в множеството сфери. Подписахме три меморандума, които бяха в доста основни сфери, измежду тях и за Коридор №8. Той изпадна от листите на европейските планове. Ако желаеме да го вкараме, това ще се случи със взаимна работа “, напомни Петков.

Той съобщи, че до момента в който са вървели полемиките по стопанска система и инфраструктура, двете страни са разговаряли и за тематиките, които са значими за България – правата на българите в РСМ и рамковата позиция.

„ Ковачевски сподели, че не вижда проблем с вкарването на българите в РСМ в тяхната конституция. Той не се обвърза с време. Вече не се приказва за пет плюс едно, а за четири плюс едно. Това единствено по себе си е прогрес “, сподели още Кирил Петков.

Според него доста заявления са се казвали от двете страни, само че същинската работа не е била свършена.

„ Организирахме календар за срещи на всеки седем дни. Радвам се, че даже в историческата комисия потвърдиха, че ще имат три срещи в идващите месеци. Не считам да променям никакви членове на Историческата комисия. Мисля, че сме свършили добре работата за тези две седмици “, уточни той.

За 4 февруари приготвяме взаимно честване с РСМ за Гоце Делчев по случай 150 години от неговото рождение, добави още министър председателят.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР