След проведено изслушване на министъра на енергетиката по инициатива на

...
След проведено изслушване на министъра на енергетиката по инициатива на
Коментари Харесай

Йордан Тодоров: След посещението в ПАВЕЦ „Чаира“ ще поискаме повторно изслушване на министъра

След извършено чуване на министъра на енергетиката по самодейност на „ Възраждане " по отношение на повредата в ПАВЕЦ „ Чаира ", беше проведена изнесена комисия по енергетика в машинната зала на централата. От „ Възраждане " участваха Йордан Тодоров, Искра Михайлова, Димитър Гюрев и Стоян Таслаков.

Там народните представители имаха опция да се срещнат на място с казуса в централата и да изслушат систематизиран разбор от отчетите на Технически университет - София и швейцарската компания AFRY, които бяха натоварени със задачата да проверяват казуса и да изготвят разбор за аргументите за пораждане на повредата и по какъв начин може да бъде отстранена тя.

Докладите доближават до един главен извод - повредата в IV Хидроагрегат, която се случва на 22.03.2022 година, е разследване от отмалялост на метала в статичните лопатки на спирална камера. За страдание, отмалялост на метала се следи и в останалите 3 хидроагрегата.

До преждевременната отмалялост на метала след единствено 25 години експлоатационен живот са довели 2 съществени аргументи.

Първата е неправилна поддръжка на централата. По наставление на производителя на оборудването „ Тошиба ", рехабилитация би трябвало да се прави на всеки 12 години.

Първият цикъл на ремонтни действия, обаче, е бил пропуснат и първият ремонт се прави 24 години след стартирането на елемент 1 и 2.

Причината ремонтът да стартира от четвърти елемент, който се тества пръв, е, че точно той дава недостатък през 2019 година и по тази причина е взето решение да се стартира с него.

Втората съществена причина е, че централата се е експлоатирала погрешно. Тя е замислена като компенсираща мощ на АЕЦ „ Козлодуй ". През годините сред 2014 и 2019, обаче, около разрастването на ВЕИ бранша, ПАВЕЦ „ Чаира " се утвърждава като най-лесния и еластичен метод за балансиране на енергийната система, заради късото време от единствено 2 минути за пускане или в допълнение нарастване на мощността на работа на централата.

Проблемът е в това, че тя има избран брой цикли на стартиране и прекъсване, по време на които натоварването и износването на хидроагрегатите е най- огромно. Именно по-честата потребност от стартиране и прекъсване е довела до преждевременната отмалялост на метала. По предварителни оценки ремонтът на четирите хидроагрегата ще коства почти 80 милиона лв.. По- неприятното е, че той не може да бъде осъществяван едновременно и ще отнеме години. Можем да чакаме, че до края на 2024 година ще проработи единствено един от четирите хидроагрегата, което значи още стотици милиони пропуснати изгоди на година. Само за 2022 година, когато цените на електрическата сила бяха в своя пик, пропуснатите изгоди от спрените мощности на ПАВЕЦ „ Чаира " възлизат на над 1.6 милиарда лв..

Народните представители на „ Възраждане " са безапелационни, че след визитата ще изискат още веднъж чуване на министъра на енергетиката.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР