След проливните валежи през последните седмици много лозари от Благоевградско

...
След проливните валежи през последните седмици много лозари от Благоевградско
Коментари Харесай

Лозарите в Благоевградско притеснени за реколтата тази година

След проливните превалявания през последните седмици доста лозари от Благоевградско са обезпокоени за реколтата тази година. Градушки унищожиха част от насажденията в някои села, а оживелите са застрашени от разнообразни заболявания.

Какво поучават експертите - вижте в репортажа на Антония Сукалинска и Димитър Балджиев.

Благоевград

Гниенето и маната са най-опасни за гроздето в същото време от годината, а продължителните дъждове са причина за развиването на тези заболявания по лозите. Заради предстоящите нови превалявания стопаните са обезпокоени.
„ Всеки ден го дават градушки, значителни превалявания. ”
В случай на градушка, специалистите поучават:
Даниела Иванова, агроном в Областната работа за препоръки в земеделието – Благоевград: До 16 часа е да се напръскат с медсъдържащи препарати или да се наторят с бързи настоящи азотосъдържащи торове.
Иван Лулейски от село Черниче отглежда няколко декара лозя и тази година ги пръска с препарати доста по-често.
Иван Лулейски, лозар: Разходите ще бъдат малко по-големи защото и преди дъжда и след дъжда би трябвало да се пръска. От дъжд до дъжд би трябвало да има минимум два часа хубаво време, с цел да може да изсъхне.
Гроздовете към този момент са с размер на грахово зърно и вероятността да заловен заболявания понижава, изяснява още Иван. В село Черниче има и остаряло вярване, което хората извършват, с цел да пазят лозята си. Първите червени яйца, които боядисват на Великден се резервират, а по-късно се заравят в лозовите масиви, с цел да ги пазят от заболявания.
Иван Лулейски, лозар: Аз имам такива заровени три яйца тази година, две на остарялото лозе и едно на остарялото лозе. Да чукна на дърво за в този момент всичко е обикновено. Експертите поучават още лозарите да създадат и превантивна лятна резитба, с цел да отстранен наранените елементи от лозите. А каква ще бъде реколтата тази година към момента никой не може да каже.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР