След продължителното 11-часа заседание на бюджетната комисия, депутатите от всички

...
След продължителното 11-часа заседание на бюджетната комисия, депутатите от всички
Коментари Харесай

По-високи заплати, ама друг път: Асен Василев се отказа от собствения си бюджет

След продължителното 11-часа съвещание на бюджетната комисия, депутатите от всички парламентарни групи се надпреварваха с популистични оферти за бюджет 2023 година Този плевел спор докара до странната обстановка, когато финансовият министър Асен Василев отдръпна своята поддръжката от своя бюджет.

Основната причина за тази увереност е обвързвана с внезапното нарастване на разноските за заплати и други заплащания, както и с орязаните ограничения за увеличение на приходите, препоръчани от финансовото министерство. Според Василев поради отпадналите приходни ограничения, към този момент не може да поддържа показания бюджет.

Всички парламентарни групи бяха внесли обширни оферти за промени в бюджета в документ от 212 страници. Бяха включени претенции за повече средства за читалища, учебни заведения, лечебни заведения, музеи, както и увеличение на заплатите в държавната администрация и общините. Не липсваха и оферти за поддръжка за земеделските производители, помощи за децата, поощряване на туризма и какво ли не друго.

Изявлението на Тошко Йорданов от Има Такъв Народ за връщането на Данък добавена стойност на 20 % за някои артикули и услуги също бе разисквано. Въпреки предложенията, министърът на финансите, Асен Василев, бе безапелационен, че страната не би трябвало да трансформира налозите измежду годината.

Дебатите доведоха и до обвинявания в плагиатство сред партиите, като Румен Гечев от Българска социалистическа партия упрекна ГЕРБ в заграбване на негово предложение за покачване на заплатите в отбранителния бранш.

Поправките бяха признати на второ четене, което е дефинитивно в Комисията по бюджет и финанси, само че ще бъдат разисквани и на пленарната сесия. Въпреки че болшинството от депутатите поддържат промените, следва да се види дали ще бъдат утвърдени от пленарната зала при гласуването.

Инфо: narod.bg

 

Тагове: Асен Василев бюджет заплати ИТН Тошко Йорданов ДДС БСП ГЕРБ Румен Гечев
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР