След продължила шест години цялостна реставрация българската желязната църква „Св.

...
След продължила шест години цялостна реставрация българската желязната църква „Св.
Коментари Харесай

Желязната църква "Св. Стефан" в Истанбул посрещна празника реставрирана

След траяла шест години цялостна реституция българската желязната черква „ Св. Стефан” в Истанбул посреща днешния Стефановден изцяло актуализирана. За да запазят достоверния образ на храма, над 40 експерти са реставрирали всичко в него парче по парче. Официалното разкриване е планувано за седми януари. Тогава вселенският патриарх Вартоломей и българският патриарх Неофит ще служат дружно в църквата. През 2018 година храмът ще означи 120 години от основаването си. Желязната черква „ Св. Стефан” е измежду архитектурните бижута на Златния рог в Истанбул от 1898 година до през днешния ден. Никъде по света няма различен храм с такава структура.

„ Частите на църквата са пристигнали на части по вода и по-късно са сглобявани “, описа пред Българска национална телевизия Дениз Кахраман, строителен инспектор. С годините обаче водата съществено е подкопала основите на храма и стоманените колони са обхванати от наслойка и разяждане. Това се оказва най-сложното и тежко тестване пред архитектите и реставраторите.

„ Когато преди няколко години започнахме с реставрацията просто не знаехме от къде да тръгнем. Църквата беше в такова положение, че безусловно беше застрашена от разрушение “, изясни Халюк Йозгюдер, реставратор. Цяло знамение е, че камбанарията е оживяла, споделя ръководителят на архитектурния план Фикрие Булунмаз.

Тя е експерт с 40-годишен опит и е измежду реставраторите и на византийския храм „ Св. София” в Истанбул. С екипа са съумели да укрепят и обновят напълно желязната черква, само че да запазят изцяло истинската архитектура. Българската общественост в Истанбул с неспокойствие чака формалното разкриване на храма на 7 януари, тъй като към този момент ще могат да посещават постоянно служби и литургии, а освен по Коледа и Великден. Турският екип от реставратори и архитекти е уверен, че след огромното възобновяване българската черква „ Св. Стефан” ще има най-малко още век и половина живот.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР