След признаването на независимостта на Донецката и Луганската народни републики

...
След признаването на независимостта на Донецката и Луганската народни републики
Коментари Харесай

Какво пише в Минските споразумения?

След признаването на независимостта на Донецката и Луганската национални републики от Русия, множеството европейски водачи, които се оповестиха срещу решението, заговориха за тъпчене на Минските съглашения. Сред тях са украинският президент Володимир Зеленски, английският министър председател Борис Джонсън, ръководителите на Европейската комисия и Европейския съвет – Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, както и австрийският канцлер Карл Нехамер.

Руският сенатор Андрей Климов обаче разви пред РИА Новости тезата, че признавайки ЛНР и ДНР, Русия не нарушава документите.

Какво обаче написа в Минските съглашения, подписани през 2014 и 2015 година, и какво се случва с осъществяването им? „ Ройтерс “ в своя обява.

Минск I

В столицата на Беларус през септември 2014 година Украйна и подкрепяните от Русия сепаратисти реализираха съглашение от 12 точки за преустановяване на огъня.

Разпоредбите включваха замяна на военнопленници, доставки на филантропична помощ и евакуиране на тежки оръжия след петмесечен спор, при който починаха над 2600 души – цифра, която съгласно Володимир Зеленски от този момент се е нараснала до към 15 000.

Споразумението бързо се разпадна поради нарушавания и от двете страни.

Пълният документ е.

Минск II

Представители на Русия, Украйна и Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), както и водачи на двата проруски сепаратистки района подписват съглашение от 13 точки през февруари 2015-а.

Лидерите на Франция, Германия, Русия и Украйна, които са се събрали в Минск в това време, издават декларация за поддръжка на договорката.

Там са избрани военни и политически стъпки, които остават неприложени. Сред тях е и настояването на Русия, че тя не е страна в спора и затова не е обвързана с изискванията.

Точка 10 да вземем за пример приканва за евакуиране на всички въоръжени формирования и военна техника от Донецк и Луганск. Украйна споделя, че това се отнася за сили от Русия, само че Москва отхвърля, че има сили там.

Ето и в резюме какво написа в 13-те точки:
Незабавно и всеобхватно преустановяване на огъня;Изтегляне на всички тежки въоръжения от двете страни;Мониторинг и инспекция от ОССЕ;Начало на разговор по отношение на краткотрайното самоуправление за областите Донецк и Луганск в сходство с украинското законодателство и признание на техния специфичен статус с парламентарна резолюция;Помилване и прошка за хората, участващи в бойните действия;Размяна на заложници и пленници;Предоставяне на филантропична помощ;Възобновяване на социално-икономическите връзки, в това число пенсиите;Възстановяване на цялостния надзор на държавната граница от държавното управление на Украйна;Изтегляне на всички задгранични военни формирования, военна техника и наемници;Конституционна промяна в Украйна, в това число децентрализация, със особено споменаване на Донецк и Луганск;Избори в Донецк и Луганск при условия, съгласувани с техните представители;Засилване на работата на Тристранната контактна група, включваща представители на Русия, Украйна и ОССЕ.
Пълният документ е.

Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР