След приблизително 1.1 млрд. години, нашето Слънце ще започне да

...
След приблизително 1.1 млрд. години, нашето Слънце ще започне да
Коментари Харесай

Ето как точно ще изглежда смъртта на Слънцето

След почти 1.1 милиарда години, нашето Слънце ще стартира да се трансформира. Водородното гориво в ядрото ще е на изчерпване. Горенето ще се пренасочи на открито – към повърхността. Това ще направи Слънцето още по-ярко. Повишените равнища на радиация ще имат унищожителен резултат над нашата планета. Ето по какъв начин би изглеждало всичко. 

Илюстрация: Zastolskiy Victor / Shutterstock

Средната температура на Земята ще се увеличи от 20 до 75 градуса по Целзий. Океаните ще се изпарят. Планетата ще се трансформира в скована и лишена от живот пустиня.



Илюстрация: PavelinaArt / Shutterstock

След близо 11 милиарда години водородът в Слънцето ще се изчерпи съвсем напълно. Когато нашата звезда го употребява с цел да основава сила, тя го трансформира в хелий. През всичките тези години сигурно в ядрото й са останали останки от хелий. Той ще стане неустойчив и ще се разпада под натиска на личното си тегло. Ядрото на Слънцето ще стане още по-плътно и горещо. Звездата ни ще се издуе 1.5 пъти по отношение на естествения си размер и ще стане два пъти по-ярка занапред. 

През идващите 700 млн. години тя няма да стане по-ярка, само че ще продължи да нараства. Ще се издуе близо два пъти по отношение на настоящия си размер. Това обаче ще я охлади малко. От към този момент опустошената повърхнина на Земята Слънцето ще наподобява като гигантска оранжева топка, висяща в мъглявото небе.



Илюстрация: DMG Vision / Shutterstock

По това време звездата към този момент ще е на 12 милиарда години и ще е изхвърлило повече от една четвърт от външната си маса. При това състояние – когато няма солидна звезда, която да ги притегля – орбитите на планетите ще се трансформират. Венера ще пристигна на мястото на Земята, а нашата планета ще се отдалечи още повече от Слънцето. Рано или късно непрекъснато издуващата се звезда ще се трансформира в червен колос. Тя ще е 166 пъти по-голяма от жълтата точка, която виждаме на небето през днешния ден – съвсем толкоз, колкото земната орбита. Меркурий и Венера ще бъдат погълнати от пламъците на гигантската звезда, планините на Земята ще се разтопят и ще потекат като гореща меласа и ще се влеят в обширните морета от лава. Червеното Слънце ще покрива повече от половината хоризонт.  

Да, планетите, близки до звездата, ще бъдат опустошени. Всички тези феномени обаче ще вдъхнат нов живот в по-далечните светове. Ето тук да вземем за пример виждаме по какъв начин ледената повърхнина на Европа се разтопява в резултат на топлината на гигантското Слънце…



Илюстрация: muratart / Shutterstock

… тук пък Плутон е обхванат от светлината и топлината на Слънцето, което е по-голямо от това, което виждаме през днешния ден на нашия хоризонт.



Илюстрация: Nostalgia for Infinity / Shutterstock

Когато Слънцето доближи оптималния си размер на червен колос, хелиевото ядро ще доближи стотици милиони градуса. То е толкоз горещо, че ще провокира хелиев синтез. Когато това се случи, атомите на хелия ще бъдат безусловно смазани и ще стартират да отделят голямо количество сила. Първоначално ще наподобява по този начин, като че ли Слънцето е получило втори късмет за живот. То ще се смали, само че не прекомерно доста – в никакъв случай няма да падне под 10 пъти настоящия си размер. Ще настъпи интервал на мира и без обилни промени, който ще трае 110 млн. години.

Подобно на реакцията, при която при синтеза на въглеродните атоми се получава хелий, по този начин и при синтеза на хелий се появяват нови детайли. В случая – въглерод и О2. С натрупването им в ядрото ще се задействат нови реакции. Слънцето още веднъж ще стартира да се подува, до момента в който не удвои размера си. Накрая ядрото ще изразходва хелия, въглеродът и кислородът ще се разпаднат, само че няма да са задоволително на брой, с цел да провокират нов синтез.



Илюстрация: CahekZ / Shutterstock

Слънцето към този момент няма никакво гориво. Началото на края настава. Последните останки от хелий и водород ще бъдат изхвърлени и звездата ще стане 180 пъти по-голяма от тази, която познаваме през днешния ден, както и хиляди пъти по-ярка. Огромни количества от нейната атмосфера ще бъдат изхвърлени в Космоса, до момента в който не изгуби съвсем половината от масата си. Това ще накара планети, като Земята и Венера, които безусловно са се трансформирали в сгурия, да се отдалечат още повече от Слънцето.



Източник: Martin Capek / Shutterstock

Тънката обвивка от остатъчния хелий, обкръжаващ ядрото с водород и О2, ще стане нестабилна. С всеки пулс ще губи от ден на ден маса. При последния пулс ще бъде изхвърлена и последната капка от външната повърхнина на Слънцето. Ще остане едно пусто ядро. Сфера с размера на към този момент унищожената Земя. Тя ще е извънредно гореща. Това обаче е остатъчна топлота – нищо няма да я подхранва отсега нататък. Представете си парещ въглен от барбекю. Той постепенно, само че несъмнено, ще се охлажда, до момента в който не се трансформира в студена сгурия.



Илюстрация: diversepixel / Shutterstock

Бяло джудже - тогавашното Слънце - видяно от това, което е останало от нашата лична планета, Земята.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР