След повече от двугодишна пауза, наложена от Ковид-19 пандемията, през

...
След повече от двугодишна пауза, наложена от Ковид-19 пандемията, през
Коментари Харесай

Младежи от цялата страна дебатираха по въпросите за климатичните промени в рамките на националното състезание по дебати “Pleven Open 2022”

След повече от двугодишна пауза, наложена от Ковид-19 пандемията, през отминалите почивни дни – на 8 и 9 октомври 2022, в семейството на Клуб по диспути – гр. Плевен се организира националното съревнование по диспути Pleven Open 2022.

То събра 48 младежи на възраст 16-19 години от цялата страна, които сполучливо надградиха уменията си по дебатиране. Младежите, които бяха разграничени в тимове, усъвършенстваха качествата си по-убедително да проучват даден проблем и да формулират и обосновават причини “За ” или “Против ” и по едно и също време с това – да оборват насрещната теза на противниковата позиция.

Събитието се провежда в партньорство от Клуб по диспути Плевен към Центъра за работа с деца в града, фондация „ ЕкоОбщност “ и Асоциация Дебати България с финансовата поддръжка на Европейската комисия по  стратегия DEAR, по план “Климат на смяна ” #ClimateOfChange.

Акцент в него беше даден и на тематики, свързани с световното стопляне, изменението на климата и подбудената от него миграция. На финала най-хубавите дебатьори, в тимове от 2 души, сблъскаха позициите си по въпросадали развитите страни би трябвало да са задължени да одобряват бежанци, принудени да изоставен родните си места заради климатичните промени. Сред тематиките, към които дебатираха младежките тимове, бяха и правото на присъединяване в избори без условие на ценз за политическа грамотност; методите за финансиране на медиите; запазването на мораториума върху фракинга като технология за рандеман на шистов газ, други

Участниците демонстрираха отлични умения да разработят за малко време причините си и да ги илюстрират с образци като в същото време оборят подадените противникови тези. Включиха се младежи от Варна, Шумен, Плевен, Ловеч, Пазарджик, Стара Загора, София, Челопеч, Севлиево, Троян и Кюстендил.

Журито се състоеше от екип от 5 основни съдии – Мария Мачева, Жана Спасова, Алекзандър Бъчваров, Бисер Ангелов и Цочо Бошнаков и 6 помощник-съдии.

Отборното класиране на финалистите отличи най-хубавите тимове, както следва:

1. Ния Балчева и Александър Паскалев

2. Димитър Витлиянов и Марио Муауад

3. Рая Бойчева и Георги Тодоров

4. Ани Ковачева и Латинка Минкова

5. Калоян Коцев и Валентин Кацаров

6. Марин Маринов и Елица Парушева

7. Пресиан Михайлов и Йоан Василев

8. Райна Метева и Кристиян Темелков

Събитието освен насочи вниманието към тематики, свързани с климата и миграцията на хора от страните от Глобалния юг, както и с процесите на развиване на стопанските системи, които имат важен резултат върху околната среда, само че и сподели по какъв начин даже сходно събитие може да е образец за дребен отпечатък на човешката активност върху природата.

Почти нулев отпечатък се опита да има събитието като организация. Храната беше локално приготвена, опакована в компостируеми опаковки и принадлежности, а съвсем 90% от участниците се придвижиха до и от Плевен с публичен или споделен превоз.

Много от участниците се включиха и в продължаващото събиране на поддръжка за петицията „ Климат на смяна “, която 6 младежи от Европа, в това число от България, ще връчат на участниците и представители на Европейската комисия на срещата на Организация на обединените нации за климата в Египет от 6 до 18 ноември. Тя упорства за по-амбициозни цели за удържане на стоплянето с не-повече от 1,5 градуса; за вслушване в гласа и настояванията на младежите по проблемите на климатичните промени; за отбрана на климатичните бежанци и климатична индиферентност, в това число посредством по-устойчиви модели на икономическо и обществено развиване.

Възможност да се присъедините към петицията имате посредством тази връзка:
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР