След повече от 13 часа обсъждане, междуличностни спорове и дебат

...
След повече от 13 часа обсъждане, междуличностни спорове и дебат
Коментари Харесай

Депутатите приеха поправките в Изборния кодекс

След повече от 13 часа разискване, междуличностни разногласия и спор депутатите одобриха измененията в Изборния кодекс.

В последният миг народните представители се съгласиха пропорционалната система на гласоподаване да отпадне до идващите постоянни парламентарни избори. По думите на вносителите от "Има подобен народ " по този метод ще се даде време за създаване на мажоритарна система на гласоподаване.

От ГЕРБ упорстваха системата да бъде призната незабавно, само че от "Има подобен народ ", които са и вносител на предлагането, акцентираха, че това не може да стане бързо. Твърдо против мажоритарния избор се оповестиха от Левицата.

От "Изправи се! Мутри вън! " разясниха, че явно системата няма да бъде въведена и разногласието в Народното събрание наподобява на предизборна акция.

Предложението за отпадане на пропорционалната система на гласоподаване беше импортирано сред двете четения на законопроекта.

Депутатите вкараха и машинно гласоподаване в огромните секции в страната с повече от 300 гласоподаватели. В чужбина няма да се гласоподава машинно по думите на вносителите от "Има подобен народ ".

По-рано денем депутатите взеха решение да облекчат изискванията за гласоподаване в чужбина. Включително ще бъдат разкривани секции при 40, а не при 60 подадени заявки за гласоподаване.

Депутатите одобриха и да бъде сменен състава на Централната изборна комисия. Членовете й ще бъдат избирани от Народното събрание, само че назначавани от президента. Ще бъде понижен и съставът на Комисията - от 20 на 15 души.

За да влезе в действие новият кодекс, той би трябвало да бъде написан от президента на страната или надлежно - спрян от него и върнат в Народното събрание. При утвърждение, кодексът влиза в действие от датата на обявяване в Държавен вестник.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР