След посещението на българския премиер Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов

...
След посещението на българския премиер Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов
Коментари Харесай

Вижте каква е била болката на българите, живели в Югославия

След визитата на българския министър председател Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република... към профила в град Струмица, Република Македония, екипът на novini.bg се разноски до българския клуб в града, с цел да се срещне с наши сънародници.

Там екипът ни срещна Никола Коцев, на 89 години, някогашен преподавател, преподавал в учебните заведения в селата към Струмица.
Пред камерата на novini.bg дядо Никола си спомни за тежките години, в които жителите на Струмица с българско съзнание са били репресирани.
Спомените му го върнаха в далечната 1952 година, когато за първи път вижда пукотевица на границата сред България и Югославия. Разбира, че се стреля по българските граничари. За сходни дейности схваща и през 1953 година. При единият случай не съумява да помогне на българите, само че при другия сграбчва ловната си пушка и им помога. Заради тази си постъпка обаче влиза в пандиза за 3 години.
След като излежава присъдата си още веднъж се връща в родния си край и към учителската специалност. Един ден обаче дружно с шеф на локално учебно заведение изпява песента „ Тих бял Дунав “. Тогава го предават още веднъж югославските управляващи и понася отново тежко наказване.

Днес дядо Никола към този момент живее свободно. Спокойно споделя, че е българин. И мечтае напълно скоро да няма граници сред България и Македония.

Целият роман на дядо Стоян може да чуете по- късно ТУК.

По материала работиха Галя Георгиева и Десислава Станева
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР