След поредното срамно решение, тежко увреждащо авторитета на съдебната власт,

...
След поредното срамно решение, тежко увреждащо авторитета на съдебната власт,
Коментари Харесай

Съдиите искат от Пленума нов и.д. главен прокурор

След " следващото срамно решение, тежко увреждащо престижа на правосъдната власт ", както се дефинира изборът от петък на Борислав Сарафов за и.д. основен прокурор, Съюзът на съдиите в България приканва Пленума на Висшия правосъден съвет да дефинира нов краткотрайно изпълняващ длъжността.

Според съдиите изборът на краткотрайно изпълняващ длъжността Главен прокурор на Република България е отвън компетентността на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, защото следва да се ползват по прилика разпоредбите за избор на основен прокурор - от Пленума на Висш съдебен съвет и с болшинство от 13 гласа, според настоящите сега разпореждания на Закона за правосъдната власт.

От Съюза на съдиите напомнят, че още при започване на абсурда на върха на прокуратурата са поискали оставките и на Иван Гешев, и на Борислав Сарафов като основни участници в него, а и в разкритите от тях самите механизми за непозволено въздействие върху висши представители на правосъдната власт, в това число и върху членове на самия Висш правосъден съвет.

От съюза на съдиите напомнят, че съществуват редица подозрения във връзка с Борислав Сарафов поради и изнесените в медиите данни за другарски срещи в ресторант " Осемте джуджета с лица, оповестени за търсене от Министерство на вътрешните работи. Налице са и подозрения в притежаваните от него професионални и нравствени качества за заемане, въпреки и краткотрайно, на тази служба, изключително в интервала от 01.05.2023 година до момента - голям брой заблуждаващи обществото обществени изказвания, честа и необяснима смяна на позицията по фундаментални професионални въпроси, интервенция на персоналния му живот в професионалната му активност. Припомня се, не на последно място, че против Борислав Сарафов към сегашния миг има постъпили две уведомления по реда на член 411а и сл. от Наказателно-процесуален кодекс (Глава тридесет и първа от Наказателно-процесуален кодекс по отношение на съществуване на легален мотив за започване на следствие против основния прокурор или негов заместник) за действия, осъществени в качеството му на заместител на основния прокурор.

" След като обществото стана очевидец на битка на групировки и властови центрове отвън правосъдната власт, осъществявана с принадлежности и средства на наказателния развой от управлението на прокуратурата - Прокурорската гилдия си разреши да размени едно от основните настоящи лица в този развой с друго, не по-малко дискредитирано ", написа в позицията.

В нея се приканва за избора на нов основен прокурор, което да стане след обществено разискване и излагане на ясни претекстове, като за краткотрайно изпълняващ длъжността да бъде определен прокурор с потвърдена професионална подготвеност и интегритет и който да е отвън кръга на заместниците на отстранения Иван Гешев.

Съюзът на съдиите упорства за следващ път правосъдните кадровици неотложно да прекратят осъществяването на функционалностите си като членове на Висшия правосъден съвет. Самият избор от петък се дефинира, че е станало при съществуване на неопровергани по безапелационен метод подозрения и за изземване на пълномощия от Пленума на Висш съдебен съвет.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР