След получени положителни становища на Министерство на финансите и на

...
След получени положителни становища на Министерство на финансите и на
Коментари Харесай

Над 600 хиляди пациенти ще получават с намалено доплащане лекарства за домашно лечение за сърдечно съдови заболявания

След получени позитивни мнения на Министерство на финансите и на Министерство на здравеопазването Надзорният съвет на НЗОК приема да се вкара през 2024 година повишение равнището на възнаграждение на лист от лекарствени артикули за домашно лекуване, обединени в 52 групи/международни непатентни наименования/, предопределени за лекуване на хронични сърдечно съдови болести.

Повече от 600 хиляди хронично заболели пациенти със сърдечно съдови болести ще получават от аптеките предписаните от персоналните си лекари медикаменти от тези групи изцяло гратис или с понижено доплащане.

Това ще стане допустимо след решението на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули за регистриране на измененията в Позитивния лекарствен лист.

Решението за включване на лекарствените артикули за хронични сърдечно съдови болести е в осъществяване на дълготрайната тактика на НЗОК за цялостно реимбурсиране на лекарствените артикули за обществено значими хронични болести и за разширение на групата медикаменти, за които пациентите не доплащат или доплащат ниска стойност.

С въвеждане на по-високото равнище на възнаграждение на лекарствените артикули за описаните групи лекарствени артикули за пациентите се чака сериозен положителен обществен резултат, уголемен достъп до терапия на сърдечно съдовите болести и понижаване на случаите за отвод от терапия по финансови аргументи.

С тези лекарствени артикули се реализира базова терапия за сърдечно съдовите болести, които са водеща причина за смъртност в България.

В дълготраен проект това би довело до позитивен резултат за здравето на пациентите, поради възстановяване на изискванията за придържане към назначената им терапия.

novini.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР