След получени подозрителни резултати от тестове миналата седмица, здравни служители

...
След получени подозрителни резултати от тестове миналата седмица, здравни служители
Коментари Харесай

Случай на човешка чума в Колорадо

След получени подозрителни резултати от проби предходната седмица, здравни чиновници в окръг Пуебло, Колорадо, потвърдиха случай на чума при локален гражданин.

Чумата е бактериална зараза, която е най-известна с това, че в средата на XIV в. унищожава голяма част популацията на Европа и се трансформира в една от най-смъртоносните пандемии в човешката история.

Но както ще ви каже този финален случай, „ Черната гибел “ не е изчезнала изцяло. Бактерията Yersinia pestis, която предизвиква заболяването, циркулира естествено в доста елементи на света измежду гризачи, други дребни животни и бълхи.

Това значи, че в редки случаи може да попадне и при хората. Всяка година в Съединени американски щати се оповестява за приблизително по 7 случая, като множеството от тях са с бубонна форма – тази с присъщите подути лимфни възли, цялостни с гной. Повечето случаи стават в два района: северната част на Ню Мексико, северната част на Аризона и южната част на Колорадо, а другият – Калифорния, южната част на Орегон и западната част на Невада.

Въпреки че източникът на случая в Колорадо към момента се проверява, чумата при хората нормално е резултат от захапване от инфектирана бълха или от допир със инфектирано животно. Например по-рано тази година беше открито, че първият случай в Орегон от 8 години насам евентуално е резултат от инфектирана домашна котка.

Имайки поради това, Департаментът по публично здраве и околна среда на окръг Пуебло помоли обществеността да вземе редица защитни ограничения, в това число:

да заобикаля контакт с мъртви животни да отбрани дома от плъхове посредством ограничения за местата, където те могат да се крият, развъждат и хранят, като купчини с дървен материал и контейнери за храна за домашни любимци да употребява репелент против инсекти за попречване на ухапвания от бълхи да третира и домашните любимци против бълхи да не разрешава на домашните любимци да спят при тях в леглото

Ако хората развият признаци, Центърът за надзор и предварителна защита на болесттите (САЩ) предлага неотложно да се потърси здравна помощ заради сериозността на болестта. Основните признаци, за които би трябвало да се внимава при бубонната чума, са неочаквана тресчица, настинка, главоболие, уязвимост и подути, мъчителни лимфни възли.

Тези признаци могат да послужат на здравните експерти като индикация за съществуване на чума, а диагнозата може да бъде доказана посредством лабораторни проучвания, при които се употребяват проби, взети от лимфните възли или кръв.

Въпреки че е съществено заболяване, чумата за благополучие е лечима.

„ Чумата може да се лекува сполучливо с антибиотици, само че това би трябвало да стане неотложно, с цел да се избегнат съществени затруднения или гибел “, споделя в изказване Алисия Солис, програмен началник на Службата за заразни заболявания.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР