След покупката на Twitter от Илон Мъск буквално над милион

...
След покупката на Twitter от Илон Мъск буквално над милион
Коментари Харесай

Що е то Mastodon и може ли да замени Twitter?

След покупката на Twitter от Илон Мъск безусловно над милион консуматори напуснаха обществената платформа. И много от тях отидоха в Mastodon - работеща от няколко години различна микроблогинг платформа.

Но какво е Mastodon? Има ли преимущества пред познатия на всички колос Twitter и може ли да го замести?
С отворен код и децентрализирана - какво значи това
Създателите на Mastodon не крият, че са въодушевени от модела на Twitter - в противен случай, обществената платфома, дело в първичния си тип на 29-годишния немец с еврейски генезис Юген Рохко, е явно опит да се направи по-добра версия на същото.

Социалната мрежа е с изцяло отворен код и може да се обитава на всевъзможен сървър - с малко умения в програмирането можете да си извършите и своя версия на своя компютър, а и самият Mastodon не се намира на едно място. Това се назовава разпределена или федерирана обществена мрежа, което има съществени преимущества и прави невероятно някой Мъск да купи и него. 

В Mastodon са налице огромен брой без значение работещи сървъри, познати като " instances " (инстанции, букв. " екземпляри ", термин от всеобщите онлайн игри), всеки със свои правила, условия на услугата, варианти за дискретност и политики за модериране.

Всеки консуматор може да е член на един образец на Mastodon или на доста - или да има разнообразни профили в разнообразни екземпляри. Но те не са изолирани - потребителите на разнообразни екземпляри могат да взаимодействат между тях. 
Предимствата пред Twitter
Освен че е безвъзмезден, не събира данни, с отворен код е и е публичен, Mastodon разрешава и всеки да си избере своя версия на обществената мрежа.

Ако хората желаят връзката да е по-строго модерирана, харесват си подобен сървър. Ако желаят тя да е по-ограничена и да имат повече независимост на изложение, има такива разновидности. Ако не им харесва никой от съществуващите, могат да основат собствен, като това въпреки всичко няма да ги остави изолирани от всички останали.

За разлика от Twitter и други обществени мрежи, които ни тъпчат със наличие по логаритми, направени по този начин, че да ни задържат вниманието по-дълго, така наречен таймлайн, времевата линия на постовете в Mastodon, е изцяло обикновена - просто виждаш всичко пускано в екземпляра, в който си. Ако искаш да гледаш отвън него, отваряш втората, споделена или " федеративна " времева линия.

Рохко изяснява тази идея по този начин: имаме разнообразни имейл пощи, само че можем без проблем да пратим от своята поща в Outlook писмо на някой, който е в Gmail да вземем за пример.

Платформата има любопитен и по-информационно богат интерфейс.

Mastodon е също по този начин част от група сървърни платформи, които употребяват споделени протоколи и в тях се взаимодейства и с други консуматори в други платформи.
Туутове, екземпляри, укрепване...
Mastodon обаче употребява различен вид термини и концепции за някои от функционалностите си, което може да обърка потребителите. Съобщенията не са туитове, а туутове(toots, игра на думи със звука на слон или мамут), харесванията са " обичани " (favourite), шерването се назовава " укрепване " (boosting).

Съществуването на доста разнообразни сървъри ненапълно припомня старите подфоруми в известните интернет бордове, само че всички са с разнообразни правила, някои даже имат разнообразни думи за " туутовете ". В някои се влиза просто по този начин, за други би трябвало да подадете молба за участие - като в затворена фейсбук група, да вземем за пример.

Проблемен е и фактът, че с цел да виждате известия на другари, би трябвало или да сте в един образец на обществената мрежа, или в такива, които са свързани в някаква степен между тях.

Възможно ли е Mastodon да измести в действителност Twitter? Загубите на Мъск са съществени, само че към момента в най-старата микроблогинг платформа има над 200 млн. души на ден - един милион за тях не е краят на света. Но в това нова и забавна обществена мрежа да стане по-популярна и обитаема няма нищо неприятно и може да окаже някакъв напън върху колосите, когато видят, че безплатните други възможности са способни да посегнат към техния залък.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР