След почти петгодишно прекъсване Европейската комисия най-после ще има ръководител

...
След почти петгодишно прекъсване Европейската комисия най-после ще има ръководител
Коментари Харесай

След 5 г. чакане у нас отново ще има посланик на ЕС

След съвсем петгодишно спиране Европейската комисия най-сетне ще има началник на непрекъснатото си посланичество в България.

Днес на този пост е назначена Йорданка Чобанова, от дипломатическата задача.

Последният пълновръстен началник на непрекъснатото посланичество бе Огнян Златев. Той заемаше този пост доникъде на 2019 година

По-късно ще бъде избрана и датата, на която ще влезе в действие наначението на Йорданка Чобанона, оповестяват от задачата.

Оттам допълват, че тя има задълбочени умения в региона на дипломацията, воденето на договаряния, представителството и политическата връзка. Те са усъвършенствани по време на 15-годишния ѝ професионален опит в българските и европейските обществени институции. В момента Чобанова е чиновник по политиките в Генерална дирекция „ Морско дело и риболовство “ към Европейска комисия.

От 2016 до 2021 година е била дипломат на България в Словакия. Преди това е заемала няколко основни позиции у нас, в това число консултант по европейските въпроси на президента и заместник-министър на районното развиване и благоустройството.

От 2008 до 2012 година работи като аташе по районната политика в Постоянното посланичество на България към Европейски Съюз в Брюксел.

Йорданка Чобанова има докторска степен от Европейския академични институт във Флоренция, Италия.

От юли 2019 година досега непрекъснатото посланичество на Европейска комисия в София се управлява от краткотрайно изпълняващ длъжността. Още тогава Комисията разгласи конкурс, който обаче подозрително се проточи. Отменен бе и вътрешен конкурс за поста, на който можеха да се явяват единствено чиновници на европейски институции.

През 2021 година участник в един от състезанията се оплака през Клуб Z от непрозрачна процедура без справедливи критерии.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР