След почти 5 години прекарани зад решетките, обвиненият за убийството

...
След почти 5 години прекарани зад решетките, обвиненият за убийството
Коментари Харесай

След близо 5г. зад решетките: Йордан Таков поиска домашен арест, получавал паник атаки и диария

След съвсем 5 години прекарани зад решетките, упрекнатият за убийството на татко и наследник Ботеви  Йордан Таков, изиска да излезе на независимост с по-лека мярка за неотклонение. Причината е влошено здравословно състоя и непрекъснати паник офанзиви.
Прочетете още
Таков се намира в ареста от 29 ноември 2019 година. В края на февруари 2022 година, той бе наказан от Окръжен съд – Пловдив за осъщественото от него двойно ликвидиране на Христо и Васил Ботеви в Кършияка. Към миг тече развой на втора инстанция, откакто мъжът беше приет за отговорен и получи наказване от 20 години затвор при първичен непоколебим режим. Първоинстанционният съд дефинира също той да заплати над половин милион лв. обезщетение на околните на починалите. В момента Таков пледира пред Апелативния съд, че е работил при самозащита, а околните на починалите упорстват за пожизнен затвор.

В сегашното дело за изменение на мярката за неотклонение, отбраната на Таков акцентира на това, че в Пловдивският затвор отношението към него е нечовешко и той не може да получи съответно лекуване, с което му се нарушават правата съгласно Европейската спогодба за правата на човек, а точно чл.3 - Никой не може да бъде подложен на изтезания или нечовешко или унизително отношение или наказване.

Според юрист Йордан Давчев, Таков не изтърпява „ задържане под стажа ”, а отнемане от независимост. Юристът счита, че не са на разположение предпоставките заложени в закона за взимане на най-тежката мярка за неотклонение.

„ Има непрекъснат адрес, който в никакъв случай не е напускал, има семейство и деца. Бил е и съществено трудово зает. Освен това, преди 20 дни му се е родило внуче от щерка му, което към момента не е виждал ”, сподели Давчев и добави, че до преди убийството не е имал нито една криминалистична регистрация. „ Не инцидентно му е издадено позволение да има персонално оръжие, а в случай че не му беше обещано, в този момент други щяха да участват на подсъдимата пейка, а той нямаше да съществува ”, добави Давчев.

Относно влошеното здравословно положение на Таков, юристът сподели, че от 2021 година страда от разнообразни болести.

„ Получава паник офанзиви от високи температури и тесни пространства. Искал е възстановяване на условия, само че му е отказвано. Не може да спи последните месеци поради високите температури. В следствие заболява от стомашно неразположение и е с диария от месеци. Последният обзор, който е осъществен е с наставление за неотложни проучвания и терапия. За момента такова проучване не е обезпечено ”, добави Давчев.

" Искам единствено да ми дадете опция да се церя, единствено през днешния ден съм ходил четири пъти до тоалетна, само че никой не ми обръща внимание. Що се отнася до суматоха офанзивите, надали има човек, който да е малтретиран повече от мен. Имам проблем с дишането, всичко в арестните пространства е прашно, ни никой не взима отношение ", сподели самият Йордан Таков пред магистратите. 

Въпреки доводите на обвинения и отбраната му, съдът отхвърли да промени мярката, само че със свое определение задължи началника на Затвора до три дни да изпрати Таков на проучвания, които са му предложени при последните прегледи. 

Магистратите показаха, че желаят да изпратят Таков за настаняване в болница, само че по закон това може да стане самичък с решение на началника на Затвора. 

Припомняме, че Йордан Таков е първи братовчед на Васил Ботев и бизнес сътрудник на сина му Христо Ботев. Те имали обща компания, занимаваща се с вендинг автомати и артикули за кафе.  До убийството се стигна след сдърпване на 26 ноември 2019 година. Тогава Йордан Таков простреля със законно притежаван  пистолет „ Макаров ” съдружника си Христо и татко му Васил.

След осъществяването на убийството, мъжът направи признания, като съобщи, че е работил при самозащита.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР