След по-малко от шест месеца, от 6 до 9 юни

...
След по-малко от шест месеца, от 6 до 9 юни
Коментари Харесай

В навечерието на евроизборите: Как се готвят евродепутатите за предстоящия вот

След по-малко от шест месеца, от 6 до 9 юни тази година над 400 милиона европейци ще изберат своите представители в идващия Европейски парламент. В множеството страни от Европейски Съюз евроизборите към този момент интензивно участват в дневния ред на партиите, а и на гласоподавателите. В България те към момента отсъстват от полезрението на политическите обединения. Какви са упованията на българските евродепутати от изборите през юни, по какъв начин ще накарат българите да гласоподават и по кое време българските партии ще разгласят своите листи...

Европейските партии към този момент афишират водачите си на листи, целите си, пробват се да предвиждат и значимите процеси за Европейски Съюз за идващите години. Ключови персони като Шарл Мишел към този момент оповестиха присъединяване си в евроизборите. Социологическите прогнози демонстрират напредък на крайнодесните обединения и партии в Европейски Съюз, който биха могли да се трансфорат даже в трета политическа мощ в Екологичен потенциал.

Евроизборите ще се проведат в тревожни времена - на фона на инфлацията в целия Европейски Съюз, проблеми с миграцията, митингите на фермерите, на фона на войната в Украйна и спора в Близкия изток, а също по този начин и на на фона на изборите в Съединени американски щати които може да доведат до политическа смяна там. Всички тези неща вълнуват извънредно доста политиците в европейските страни и тук в Екологичен потенциал.



За българските партии евроизборите обаче към момента наподобяват далечни. В идващия парламент страната ни още веднъж ще има 17 представители, както и до момента. В момента те са разпределени в четири политическа фамилии - Европейската национална партия, Групата на социалистите и демократите, демократичната " Обнови Европа " и групата на Консерваторите и реформистите.

Българските партии наподобява към момента не са почнали подготовката си за евроизборите. Никоя от тях към момента не е оповестила своите водачи на листи, претендентите за евродепутати и предизборните тематики. Партия ГЕРБ, която сега има най-вече български представители в Екологичен потенциал не е оповестила желанията си за евроизборите.

Андрей Ковачев - евродепутат от ГЕРБ/ЕНП: “Това взема решение, несъмнено, партията и изпълнителната комисия и ръководителят на нашата партия. Това е развой, който върви непрекъснато и мисля, че е най-добре да се разисква в България, а не тук. ”



Според Ковачев европейските избори са добър индикатор накъде върви публичното мнение:

“Знаем за жалост, че те не активизират доста висока интензивност, а в тях вземат участие твърдите активизират ядрата на политическите партии, на придвижванията. Но все пак те са добър индикатор за настроенията след българското общество. ”

“Продължаваме смяната ” и Демократична България към момента нямат решение на лидерско равнище дали ще се явят дружно на евровота. За Радан Кънев от ДСБ явяване дружно е най-разумното решение:

“Много пъти съм казвал, че считам това за по-разумното решение, по тази причина изрично европейските жители на България, които схващат, че работата в Брюксел не е да слушаш или мрънкаш, а интензивно да участваш, да се преговаряш, да се бориш, да участваш във всяко законодателно решение - тези хора е добре да бъдат показани от една политическа мощ, която да има опцията да се бори за първото място, за най-голямата група в Екологичен потенциал и второто решение е по какъв начин ще наподобява тази листа - и двете са на лидерско равнище. Моята вяра е, че те ще бъдат взети скоро, тъй като акцията ще е доста сложна. ”

Според Кънев, не е проблем, в случай че двете обединения вземат участие в две политически фамилии в Екологичен потенциал. В момента самият той е част от най-голямата секта в Екологичен потенциал - ЕНП, в която членува и ГЕРБ. Продължаваме промяната се ориентира по-скоро към либералите от “Обнови Европа ”. Кънев счита обаче, че по-целесъобразно е двете обединения да бъдат в една делегация. Предпочитания му са за ЕНП.



Целта на Движение за права и свободи на изборите е да има повече евродепутати. В момента партията има трима представители, които са част от демократичната секта “Обнови Европа ”.

Илхан Кючюк - евродепутат от ДПС/ “Обнови Европа ”: “Що се отнася до Движение за права и свободи и за процеса, който би трябвало да бъде извървян, той евентуално няма да бъде по-различен от този, който познаваме - номинация от партийните организации - от първичните, от локалните, с цел да може да се види какво е упованието на всички поддръжници на партията. Оценката за всеки един от нас, който е деен в Екологичен потенциал, ще бъде дадена отново от тези хора, които са ни избрали преди пет години, от партийните организации и неслучайно споделям, че този развой ще бъде завършен в края на март, началото на април месец. ”



Българските евродепутати-социалисти също нямат изясненост кой ще съставлява левите гласоподаватели на идните европейски избори. Според Петър Витанов от Прогресивен алианс на социалистите и демократите, това сигурно няма да е Българска социалистическа партия:

“Състоянието на българската левица не е положително, то прилича положението на българската десница преди 10-15-20 години, точно насипно. Българска социалистическа партия от дълго време към този момент не може да претендира да бъде хегемон на хората вляво. Малцина от хората с ляво мислене се припознават в Българска социалистическа партия, на първо място по-възрастните наши приятели, които са носталгично свързани по една или друга причина. За страдание не се обрисува сега някаква консолидация на лявото или най-малко към днешна дата. За страдание лявомислещите хора като мен по-малко ще бъдат показани ”.



фотоси: Българска телеграфна агенция, БГНЕС/Архив

Освен в трите най-големи политически фамилии, България сега има и двама евродепутати от Вътрешна македонска революционна организация в групата на Консерваторите и реформистите. Все още не е ясно към кое политическо семейство би се включила партия " Възраждане ". Очакванията те са се включат в бъдещата група на крайнодесните в Екологичен потенциал.

Избирателната интензивност на евроизбори в България е обичайно ниска. Предстои да забележим дали и по какъв начин партиите ще съумеят да активизират изморените от гласоподаване българи да отидат до урните през юни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР