След по-малко от седмица, на 29 май, предстои едно от

...
След по-малко от седмица, на 29 май, предстои едно от
Коментари Харесай

Шампионската лига и магията на химна

След по-малко от седмица, на 29 май, следва едно от най-големите спортни събития за годината - финалът в Шампионската лига. Два британски тима - " Манчестър Сити " и " Челси " ( 22:00 ч., bTV Action ) ще си оспорват трофея. Освен, че Англия е считана за родината на футбола, тя има директна връзка и с химна на шампионата. Всеки най-малко един път в живота си е чувал тази вълшебна музика, която ще чуем в ефира ни идната събота.

Мелодията, която кара футболисти, треньори и почитатели да настръхнат. Най-разпознаваемата в спорта. Зазвучи ли на стадионите, знаем, че следва шоу - мач по-различен, по-значим, по-голям от останалите. В един и същи час, в разнообразни местоположения из цяла Европа най-големите звезди във футбола се подреждат на терена и стартира химнът на Шампионската лига.

Само няколко секунди са задоволителни на футболните почитатели да разпознаят химнa, който от основаването си до момента не е бил променян в никакъв случай.

Химнът на Шампионска лига е написан от английският композитор Тони Бритън през 1992 година, само че знаете ли, че корените на мелодията датират от 18-и век. Произведението на Фредерик Хандел - " Свещеникът Задок ", което е в чест на коронацията на крал Джордж Втори и до ден сегашен се употребява в английската монархия е в основата на химна на Шампионската лига.

Текстът е на три езика - британски, френски и немски. А репликите " най-хубавите, огромните тимове, първенците " са се трансформирали в емблематични за футболните почитатели, които дерат гърла на стадионите тъкмо с тези думи.

Химнът има дълга и къса версия. Дългата е с дълготрайност съвсем 3 минути, а късата към 40 секунди. Може да се чуе и от мобилни устройства - като звук на позвъняване или тревога за пробуждане. Точно това прави една от изгряващите звезди във футбола - Арлинг Холанд, който признава, че с тази мелодия се буди всяка заран, тъй като му дава съвършения старт на деня.

Малцина са тези, които знаят текста наизуст. Тогава поражда въпросът - кое е по-грабващо - текстът или мелодията? Повече - вижте във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР