След по-малко от пет месеца работа Законът за личната помощ

...
След по-малко от пет месеца работа Законът за личната помощ
Коментари Харесай

Хората с увреждания се вдигнаха срещу закона на майките

След по-малко от пет месеца работа Законът за персоналната помощ още веднъж провокира митинги и напрежение измежду хората с увреждания. Този път пред постройката на общественото министерство излязоха не майките от инициативата " Системата ни убива ", а самите хора с увреждания. В центъра на тяхното недоволство е самостоятелната оценка на потребностите за персонална помощ, която ги прави пандизчии в домовете им.

Протестиращите акцентират, че даже 168 часа месечна непозната помощ не са задоволителни, тъй като най-тежките случаи от тях имат потребност от денонощна грижа. Протестиращите, проведени от Центъра за самостоятелен живот, упорстват за съответен закон за персоналната помощ, който не поставя ограничавания на часовете, а работната заплата на персоналните асистенти е най-малко две минимални работни заплати.

" Според самооценката ми би трябвало да ми дадат към 109 часа непозната помощ, само че и 168 часа да ми дадат, все тая. Аз пребивавам 30 дни в месеца и нуждая се от 12 часа личен асистент, а не по осем, както планува в оптималния вид законът. Пак ще съм зависим от родителите ми, които са към този момент в преклонна възраст. Имам сестра, само че тя работи против 800 лв. месечна заплата и също не може да ми стане персонален помощник, тъй като ще би трябвало да получава минималната работна заплата. Абсурдно е! ", казва Митко Николов, които към момента не е подал заявката си за персонална помощ и се надява, че дефектите на закона ще бъдат поправени.

До 8 май са подадени 30 754 заявки за оценка на потребностите, като от тях само 926 са за установяване на часовете за персонална помощ, останалите са за разнообразни права като медицински произведения, помощни средства, целева помощ... От тези 926 лица, поискали персонален помощник, децата са едвам 62. До момента обществените служащи са посетили домовете на 214 от тях и са изготвили самостоятелните им оценки, изясни на брифинг общественият министър Бисер Петков. Той акцентира, че социалното министерство не е вносител на текстовете на Закона за персоналната помощ, а е единствено реализатор. Законът на майките, както стана прочут нормативният акт, беше признат в края на предходната година след бурни диспути и дълги митинги, в които другите групи на хора с увреждания се разделиха на противоположни отзиви. Майките имаха поддръжката на омбудсмана Мая Манолова. Виждането ни беше персоналната помощ да бъде регламентирана като част от Закона за хората с увреждания, подсети Петков, който даже опита да подаде оставка поради невъзможността да се реализира единодушие по въпроса.

Все отново министърът се ангажира доникъде на идната година да се създадат разбор и оценка на въздействието на този закон и в случай че има пробойни в него, ще се предложат нужните промени. Все още е прекомерно рано да се разясняват вероятните му недостатъци, разяснява той.

ПАТРОНАЖ

В поддръжка на хората, нуждаещи се от непозната помощ, тези дни тръгва и един напълно нов план, който съгласно упованията ще подкрепи към 17 хиляди възрастни и заболели хора. Над 120 общини са подали планове по процедурата " Патронажна грижа ", от тях 80 са утвърдени. Като начало програмата ще започва в 15 общини,  кандидатствали първи с плановете си. Предвижда се екипи да обикалят домовете на прикованите на легло възрастни самотници над 65-годишна възраст и в границите на 2 часа да им оказват всякаква помощ - ще готвят, ще чистят и ще им пазарят, ще им слагат инжекции, ще сменят превръзки и ще разговарят с хората, откъснати от социалния живот. Освен обществени работници в екипите ще има и психолози и медицински сестри.

Въпреки че проектът за патронажната грижа не предоставя лични и обществени асистенти, доста общини разчитат, че с негова помощ ще оказват помощ на върволицата от хора, чакащи чужда помощ. За малките обитаеми места със застаряващо население и без разкрити обществени услуги безплатните медицински грижи в домашна среда в границите на новата услуга са единствената различна грижа. Финансирането е друго, като най-голяма сума ще получи Варна - към 1.1 млн. лева за  495 обгрижвани лица. Общият бюджет на схемата е 45.7 млн. лева, а за всяко включено в патронажа лице годишният разход по програмата е в размер на 2016 лева.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР