След петгодишни усилия в Петрич ще бъде открит първият бюст-паметник

...
След петгодишни усилия в Петрич ще бъде открит първият бюст-паметник
Коментари Харесай

В Петрич ще бъде открит първият паметник на Васил Левски

След петгодишни старания в Петрич ще бъде открит първият бюст-паметник на Васил Левски в южния град. Откриването е в деня, в който се означават 185 години от рождението на Апостола, сподели за Българска телеграфна агенция Велик Гогов – ръководител на Инициативен комитет за създаване на паметника. 

Инициативата стартира през 2017 година от локалния почитател клуб на футболния тим „ Левски “ – „ Блу бойс Петрич “. Малко преди да се зароди тази концепция, локалните футболни почитатели афишират конкурс за детска рисунка в учебните заведения в южния град, която да е отдадена на Апостола на свободата. Нарисуваните от децата картини биват продадени на търг, а със събраните средства се построяват девет пейки, девет исторически табели и девет кошчета по пътя, който води към хижа „ Беласица “, описа Велик Гогов. 

„ След като реализирахме тази самодейност взехме решение, че имаме сили за нещо по-голямо. Така се зароди концепцията в Петрич да има монумент на народен воин, защото нямаме монумент на нито един от нашите най-големи национални герои. “, описа ръководителят на инициативния комитет. Фен клубът взима решение това да бъде монумент на Васил Левски, а първата самодейност, с която стартират събирането на средства, е слагане на кутия за дарения по време на фестивал на Самуилова цитадела. 

През петте години от началото на самодейността са вложени доста старания, извършени са разнообразни начинания, футболните почитатели са продавали сувенири и други предмети на всеки народен и градски празник, проведени са и онлайн търгове. Включително продавахме и скара на един събор, описа Велик Гогов. 

С присъединяване на доста хора основателите съумяват да съберат нужната сума от 28 хиляди лв.. „ Можехме да съберем от няколко компании по 5-6 хиляди лв., по този начин щеше да ни е по-лесно, само че ние не искахме да ни е елементарно. Искахме да достигнем до оптимален брой хора и в действителност хиляди се включиха в самодейностите с разнообразни суми – по левче, по два, по пет. “, добави Гогов. 

Още първоначално основателите вземат решение, че за създаване на бюст-паметника няма да търсят и да се съгласяват да получават средства от държавни или общински институции. „ Идеята ни беше този монумент да бъде построен от хората и за хората, може би ще е първото огромно нещо, построено в града, без присъединяване на страна и община “, добави ръководителят на  инициативния комитет. 

Необходимата сума бива набавена за три години, следват процедури и утвърждения от държавни комисии, от общината и локалния общински съвет. От към година сините момчета на Петрич са подготвени с всичко, само че пандемията от Ковид – 19 и наложените ограничаващи ограничения попречват формалното разкриване на паметника по метод, който е заслужен за Апостола на свободата и за обединените старания на доста хора, които са довели до осъществяване на концепцията. 

Бюст-паметникът е дело на скулптора Адриан Новаков и към този момент се инсталира на избраното му място в градския парк на Петрич. Официалното разкриване и освещаването е на 18 юни, когато ще бъде маркирана 185-годишнината от рождението на Васил Левски.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР