След петчасови разговори с МакронОдобри някои предложения на френския си

...
След петчасови разговори с МакронОдобри някои предложения на френския си
Коментари Харесай

Путин предупреди Европа за война

След петчасови диалози с Макрон
Одобри някои оферти на френския си сътрудник

Ако Украйна влезе в НАТО и опита да си върне Крим по боен път, европейските страни автоматизирано ще се окажат въвлечени във боен спор с Русия. Това съобщи съветският президент Владимир Путин на конференция с френския си сътрудник Еманюел Макрон късно в понеделник, съобщи Би Би Си.

Двамата застанаха пред публицисти след диалозите им в Кремъл, траяли пет часа, в това число и по време на вечеря. На нея били сервирани пет типа риба, равиоли, еленско месо със сладки картофи и боровинки, крушов къс с ванилов сладолед и селекция от виновност.

“Искате ли Франция да води война с Русия?”, обърна се Путин към френските кореспонденти на конференцията. И продължи: “Това ще се случи. И няма да има победители”.

Той показа, че утвърждава някои от предложенията, които му е показал Макрон, без да ги уточни. “Някои от концепциите на Макрон, някои от неговите оферти, за които е към момента рано да се приказва, аз считам за изцяло вероятни, с цел да бъдат сложени в основата на по-нататъшни взаимни стъпки”, уточни Путин.

Макрон пък съобщи, че по време на диалозите с съветския му сътрудник е намерил точки на доближаване на позициите по украинската рецесия, макар че разликите остават. “Виждаме, че вие имате една доста мощна позиция, която не постоянно съответствува с европейската и западната позиция, това би трябвало да се подчертае. Ние имаме разнородни възгледи, би трябвало да разберем и приемем това”, акцентира Макрон.

Той добави, че е предложил на Путин съответни гаранции по отношение на сигурността на всички страни, въвлечени в украинската рецесия. “Президентът Путин ме увери, че е подготвен да се ангажира в тази логичност и че има предпочитание да резервира стабилността и териториалната целокупност на Украйна”, добави Макрон. Той обаче предизвести, че преразглеждането на споразуменията за непоклатимост и сигурност в Европа не би трябвало да става в ущърб на европейските страни.



Путин подсети, че главната угриженост на Русия - по отношение на поисканите гаранции за сигурността є, е била пренебрегната от Запада. Руският президент назова политиката на отворени порти на НАТО волна интерпретация на Вашингтон на правилата на НАТО. Той изрази неразбиране по какъв начин може преместването на войски в самата Русия да се показва като опасност. Путин добави, че изказванията за нападателно държание на Москва не дават отговор на хубавичко логичност, тъй като НАТО се е доближила към границите на Русия, а не противоположното.

“Опитват се да ни успокоят с уверения, че НАТО е една мирна и отбранителна организация”, сподели Путин, само че като контрапример напомни за акциите в Ирак, Либия и Белград.

Макрон обобщи, че идващите дни ще бъдат “решаващи” за деескалацията на напрежението и ще са нужни “интензивни полемики, които ще проведем заедно”.

От Москва френският президент трябваше да отпътува за Киев за среща с украинския си сътрудник Володимир Зеленски, като разгласи пред репортерите, че след нея ще осведоми Путин за резултатите є. А съветският водач добави, че по-късно ще “определим идващите си стъпки”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР