След период на относително затишие Ислямска държава се активира, предупреждава

...
След период на относително затишие Ислямска държава се активира, предупреждава
Коментари Харесай

Ислямска държава - Хорасан атакуват руски цели от 2015 г.

След интервал на релативно мъртвило Ислямска страна се задейства, предизвестява Съединени американски щати. Според американското разузнававне, нападението в Москва е било осъществено от районната група на организацията - " Ислямска страна - Хорасан ". Не за първи път Русия е цел на джихадистите.

Групировката пое отговорност за свалянето на съветски пътнически аероплан с 224-ма души на борда над Египет през 2015 година " Ислямска страна - Хорасан " твърди, че е направила и атентата в метрото на Санкт Петербург през 2017 година, когато починаха 15 души. На групировката се приписва и нападението против съветското посолство в Кабул през 2022-та.

Атаки за привличане на нови симпатизанти и подсилване на позициите. Смятаната за отслабена след американски интервенции през 2017 година формация се задейства през последните месеци.

" От началото на годината Ислямска страна ускори офанзивите си от Афганистан против цели в Ирак и Сирия. " Ислямска страна -Хорасан " резервира способността си да нападна цели на Съединените щати и Запада отвън Афганистан ", сподели началникът на Централното командване на Съединени американски щати военачалник Майкъл Курила.

Предупреждението военачалник Майкъл Курила насочи пред американския Конгрес в четвъртък, ден преди офанзивата в Москва. Групировката е основана през 2014-та в Афганистан за прокламиране на халифат в Хорасан - историческия район, в който влизат Афганистан, Иран и Централна Азия. Преди 7 години Ислямска страна - Хорасан е била съвсем разгромена от съдружните сили в Афганистан, само че след изтеглянето на американците през 2019 година съумява да се възвърне.

" Ислямска страна - Хорасан е една от най-силните, в случай че не и най-силната част от Ислямска страна ", съобщи старши сътрудникът в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания, Вашингтон - Дан Байман.

Врагове на групировката са талибаните, поради връзките им с Москва. Още със основаването си Ислямска страна - Хорасан се пробва да превземе териториите им в Афганистан. Борят се и против Иран, поради близостта им с властта в Дамаск. Еднаква злост " джихадистите от Хорасан " изповядват към Съединените щати и Русия.

" От години Русия е зложелател на огромна част от джихадистите. Ако се върнем обратно във времето - още от войната сред Съветския съюз и Афганистан. През 90-те най-горещата точка на джихадизма беше Чечения. Дори откакто победи Чечения, Русия непрекъснато организираше интервенции против бунтовниците. По време на Гражданската война в Сирия, Русия поддържа формален Дамаск - тогава Ислямска страна беше от другата страна. За " Ислямска страна - Хорасан Русия е страна, която работи със Сирия и се бори против мюсюлманските фракции в Централна Азия ", добави Дан Байман.

Американски източници настояват, че още при започване на март разузнаването на Съединените щати е предизвестило съветските служби, че членове на " Ислямска страна - Хорасан " са дейни в Русия. Кремъл, обаче, приел предизвестието като интервенция в съветските президентски избори.

" Европейски разузнавания настояват, че са осуетили няколко опита за атентати на групировката. Изглежда от районна организация, в този момент тя се насочва към осъществяване на атентати отвън Афганистан ", сподели още Дан Байман.

Последното известие за осуетен атентат на членове на Ислямска страна - Хорасан е от четвъртък. Германските служби оповестиха, че са арестували двама афганистанци, които възнамерявали нахлуване против Народното събрание в Швеция.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР