Андрей Казанцев е руски независим експерт по южен Кавказ и

...
Андрей Казанцев е руски независим експерт по южен Кавказ и
Коментари Харесай

Версиите и последствията от терористичната атака в Москва

Андрей Казанцев е съветски самостоятелен специалист по южен Кавказ и Централна Азия. Експертът от година не живее в Русия и напусна влиятелната висша московска школа по стопанска система поради несъгласието си с външната политика на Москва. С него беседва Николай Кръстев.

-Николай Кръстев: Бихте ли споделили, каква съгласно Вас е главната версия по отношение на терористичната акция в Крокус Сити край Москва. Защо тя не е засечена от съветските служби за сигурност и на охранителите в мола?

-Казанцев: В осведомителното пространство вървят три разнообразни версии по отношение на терористичната акция в Крокус Сити. Две от тях са политизирани – това е версията, която прокарват проруските осведомителни канали за това, че акцията е проведена от украинските и западните специфични служби, втората версия е идеологизирана и е известна измежду съветските емигранти – че това е проведено от съветските служби, само че най-вероятната версия, за която има доста доказателства, е, че терористична акция е проведена от ИДИЛ Хорасан. Това е отделение на ИДИЛ – ислямската терористична организация, основана в Афганистан и като поле на активност с изключение на Афганистан обгръща постсъветските страни, на първо място страните от Централна Азия.

-Николай Кръстев: Защо охранителите не бяха въоръжени на такова огромно събитие на територията на мола?

-Казанцев: Такава е нормална процедура. Да, в Израел да вземем за пример даже в някое малко магазинче може да има охранител с автоматизирано оръжие. В Русия не е по този начин, в границите на нормалната процедура охранителите нямат автоматизирано оръжие, биха могли да имат травматичен револвер, палки, някакви такива неща, не нещо съществено. Защото в Русия имаше прекалено много произшествия при които поради алкохолизма оръжието се употребява не според разпоредбите. Може би жертвите ще са повече, в случай че във всеки магазин охранителят има автомат, не се знае до какво би довело това. Заради пиянството.

-Николай Кръстев: След като казвате, че това е работа на ИДИЛ Хорасан, за какво не се взривиха, както нормално вършат на такива места.

-Казанцев: ИДИЛ Хорасан по принцип разгласи за свое дело тази терористична акция в един от Телеграм-каналите, свързани с организацията, съответно с ИДИЛ. На процедура незабавно се появи информация за терористическата акция, оповестиха за брой на жертвите доста непосредствен до действителния. ИДИЛ разгласи това за свое дело, просто в този момент върви полемика, дали в действителност е по този начин или просто си вършат реклама.

-Николай Кръстев: Русия поддържаше доста близки връзки с муджахидините в Афганистан доколкото си припомням. Това може ли да е отговор на близкоизточната политика, провеждана от Москва?

-Казанцев: Има една заблуда, която се подхранваше от мнозина в Русия, че в случай че поддържаш положителни връзки с Иран и с близкоизточните терористични групи, свързани с Иран и по едно и също време положителни връзки с талибаните в Афганистан, това, видите ли, оправя връзките на Русия с целия ислямски свят. Изобщо не е по този начин, тъй като в ислямски свят има извънредно доста най-различни сили, извънредно доста разнообразни играчи и всички имат разнообразни ползи. Конкретно от позиция на ИДИЛ всички шиити, на първо място иранците, са безспорни еретици, с които би трябвало да се води война до гибел. И ИДИЛ счита надали не за основни свои врагове всички ислямски режими, които не признават ислямския халифат, да речем талибаните. Защото талибаните водят война за ислямска власт в Афганистан, а не за международен халифат и от позиция на ИДИЛ и те са също такива врагове, като неверниците, и даже по-лоши.

-Николай Кръстев: Как би трябвало да гледаме на таджикската връзка? Към коя категория би трябвало да отнесем таджиките?

-Казанцев: Според информацията от съветски източници са взели участие таджики, само че би трябвало да се означи, че интернационалните специалисти до момента разискват, дали са задържани верните хора, защото са били приложени много съществени изтезания по отношение на тях, освен това тези мъчения бяха пуснати в Интернет – на единия са му отрязали ухото и са го предиздвикали да го изяде, на другия са му изболи окото. Има подозрение, дали в действителност това са хората или просто признанията са поради изтезанията. Но това, че ИДИЛ Хорасан в действителност вербува таджики и хора от други централноазиатски народи се удостоверява от доста източници и това в действителност е по този начин. Сега се води полемика,
задържаните в действителност ли са търсените терористи или са инцидентно хванати.

-Николай Кръстев: Помним, че известно време преди Русия да нападне Украйна в Кабул беше нападнато съветското посолство. Това още веднъж в подтекста на руско- близкоизточните връзки ли може да бъде обяснено?

-Казанцев: Първо, това е възмездие на ИДИЛ за интервенцията в Сирия и, второ, на ИДИЛ по никакъв начин не им харесва, че Русия е в положителни връзки с талибаните. На ИДИЛ му би трябвало власт на талибаните в Афганистан, те самите желаят да вземат властта в Афганистан. Освен това на ИДИЛ по никакъв начин не им харесва това, че Русия подсигурява стабилността на светските режими в мюсюлманските страни в Централна Азия. Те се борят за включването на тези страни в халифата. Освен това ИДИЛ има съществени искания към Русия по отношение на ситуацията на нещата в Кавказ. На времето най-голямата кавказка терористична организация Имарат Кавказ също се причисли към ИДИЛ и съобщи, че е лоялна към ръководителя на ИДИЛ, на халифа. Затова ИДИЛ в действителност има доста искания към Русия, най-различни искания. Той от дълго време се пробва да предприеме нещо против Русия – изцяло подходящо споменахте за терористичната акция в Кабул. Наскоро, при започване на март, съветските управляващи разрушиха две кафези, свързани с ИДИЛ, в град Калуга край Москва. Едната клетка подготвяла терористично нахлуване на химичен цех някъде в Калужка област, а другата клетка е готвила нахлуване в московската синагога.

-Николай Кръстев: До какъв брой е правилно изказванието на съветските управляващи, че са разкрили терористични кафези? Защото сме очевидци, че това не става действително, а е единствено някаква проява.

-Казанцев: Върви такава полемика, това се отнася и до случая в Калуга, за който споделих – редица специалисти показват подозрения, това се отнася и до хипотетичните терористи, които в този момент бяха задържани, само че даже да изразим подозрение, че тези съответни хора не са тези терористи, по този начин или другояче не съветски, а самостоятелни, да вземем за пример американски източници удостоверяват, че ИДИЛ в действителност е готвил интервенции против Русия, и по линия на американското посолство са били изпратени публични предизвестия, в този момент американски източници оповестяват, че е излъчена информация на съветските управляващи. Затова даже и да предположим, че съответните хора, които са хванати, не са тези, ИДИЛ в действителност е възнамерявал интервенции против Русия.

-Николай Кръстев: Според Вас, господин Казанцев, може ли въобще да се търси някаква връзка със събитията от 7 октомври предходната година и случилото се в Крокус Сити.

-Казанцев: Има косвена връзка, тъй като, както споделих, от съветски източници има информация, че ИДИЛ е избрал московската синагога за съществена цел. Точно в подтекста на военните дейности в Газа, последвали след терористичната интервенция против израилтяните, проведена от Хамас. Друг е въпросът, че ИДИЛ не можа да стигне до московската синагога и по тази причина се лимитира до задачата, която може елементарно да порази – Крокус Сити. Какво би трябвало да се означи – ИДИЛ води война против всички, и с Израел, и със Запада, и с Русия, с ислямските режими, които не признават халифата. Затова, в действителност за ИДИЛ би било по-изгодно да нападна московската синагога, тогава би нанесъл удар по едно и също време и против Русия и против Израел. Но не се е докопал до израелската цел, докопал се е до съветската.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР