След печалния опит с недостига на ваксини от задължителния имунизационен

...
След печалния опит с недостига на ваксини от задължителния имунизационен
Коментари Харесай

МЗ се запасява с ваксини за 2 години за над 66 млн. лева

След печалния опит с дефицита на ваксини от наложителния имунизационен календар преди три години, в този момент Министерството на здравеопазването афишира социална поръчка, с която да набави нужните количества за две години напред. Прогнозната й стойност е 66.4 млн. лв. без Данък добавена стойност.

Търгът би трябвало да обезпечи 410 000 дози от шествалентната ваксина против дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит Б, полиомиелит, хемофилус инфлуенце вид Б за 24.6 млн. лв. и 140 000 дози петвалентна ваксина против дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце вид Б за 5.6 млн. лв.

Ваксината против дифтерия, тетанус, коклюш, полиомелит и хемофилус инфлуенце е една от най-масово прилаганите, защото се слага три пъти през първата година на детето и точно с нейните доставки имаше проблем преди няколко години.

Освен това министерството възнамерява да купи и 145 000 дози от четиривалентната ваксина против дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, която се употребява за реимунизации, на стойност 4.2 млн. лв..

Поръчката включва още доставката на 850 000 дози ваксина против тетанус на стойност 990 958 лева; ваксина срешу пневмококи - до 370 000 дози за 23.7 млн. лв., 125 000 дози педиатрична ваксина против хепатит Б за 1.5 млн. лв., 270 000 дози ваксина против морбили, паротит, рубеола за 4.2 млн. лв., 600 000 дози ваксина против туберкулоза за 82 675 лв..

Министерството възнамерява да купи и по-малки количества от някои по-рядко употребени ваксини против коремен тиф, бяс, Кримска хеморагична тресчица, както и някои серуми.

Дефицитът на ваксини в световен мащаб в последните години се дължи на невъзможността на производителите да отговорят на възходящото търсене, подбудено от увеличаващото се население и нараствания достъп на все по-голям брой хора до здравните системи.

Снабдяването е в допълнение затруднено и от възникването на непредвидени епидемии.

Същевременно имунизациите са артикул с дълъг индустриален развой и стеснен период на валидност, който стартира да тече от момента на производството и в допълнение се съкратява от тестванията за качество и сигурност, през които минават.

Затова е належащо ранно обмисляне и дълготрайни контракти за набирането на нужните количества, с цел да не пораждат спешни обстановки като тази, при която поради дефицит беше изработен бартер на ваксини с Турция, поради който в този момент някогашният здравен министър Петър Москов е обвиняем.

През предходната година здравното министерство е съумяло да контракти всички типове ваксини от наложителния имунизационен календар, количествата са доставени и няма информация за неналичия или дефицит, като е обезпечен и народен запас от 30% за наложителните имунизации на децата до 6 година според рекомендациите на Световната здравна организация.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР