След оттеглянето си от поста на президент, Доналд Тръмп ще

...
След оттеглянето си от поста на президент, Доналд Тръмп ще
Коментари Харесай

Каква пенсия ще получава Доналд Тръмп след края на мандата си?

След отдръпването си от поста на президент, Доналд Тръмп ще има право да получава годишна пенсия от 221 400 $, както и много други бонуси към това. Това прави по 18 450 $ пенсия на месец.

От CNN Business обаче показват, че е допустимо, въпреки да не е несъмнено, той да изгуби правото си на тази пенсия като държавен глава поради идната процедура по импийчмънт в американския Сенат.

Според американското законодателство даден президент може да бъде лишен от полагащата му се пенсия, в случай че той е бил отхвърлен от поста си вследствие на импийчмънт. Случаят с Доналд Тръмп е по-особен, като процедурата следва, само че от своя страна той се отдръпна след приключването на мандата си, което се случи преди гласуването в Сената.

Ако Сенатът го одобри за отговорен, евентуално ще се наложи наново гласоподаване, на което да се реши Тръмп да няма право да получава пенсията и компенсацията си. Това изяснява професорът по право в Университета в Северна Каролина Майкъл Герхард.

Други са на мнение, че това няма да се случи и е под въпрос дали ще се стигне до такова второ гласоподаване. Тази теза споделя шефът на изследователската активност към американската разходна организация National Taxpayers Union Foundation.

Какви други
бонуси се поставят на президента след неговия мандат?

Допълнителните
бонуси, които се поставят на Донадл Тръмп като държавен глава след привършване на мандата му, включват покриване на разноски при пътувания, разпределяне на офис, както и на екип от чиновници в неговия кабинет. За тях се отпускат годишни разноски за заплати от 1 милион $.

Конкретно в тази ситуация с приемането на офис, за неговия наем няма ограничавания. Според формалните данни на президентите Бил Клинтън, Джордж Буш и Барак Обама са покрити разноски за офис в размер на 500 000 $ през предходната година.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР