След оттеглянето на Ангела Меркел Европейският съюз губи най-силния си

...
След оттеглянето на Ангела Меркел Европейският съюз губи най-силния си
Коментари Харесай

Италия и Франция се опитват да станат новите лидери на ЕС след оттеглянето на Меркел

След отдръпването на Ангела Меркел Европейският съюз губи най-силния си водач и умел балансьор в договарянията. Все по-ясно е, че нейното място няма да бъде заемано от един политик, а от нова коалиция, която ще размени обичайните френско-германски връзки. Еманюел Макрон, имайки своята визия и хрумвания за Европейски Съюз (обща миграционна политика, европейска защита, налози върху американските софтуерни колоси са единствено някои от тях), ще се опита да ускори въздействието на страната си при вземането на основните решения. Най-логичният му сътрудник се обрисува Марио Драги, който стои добре на европейската политическа сцена в позицията си на ръководител на ЕЦБ от близкото минало и обявяван за един от спасителите на еврото. По информация на Reuters водачите на Италия и Франция ще подпишат съглашение още през тази седмица, с цел да се опитат да трансформират салдото на силите в Европа.
Краят на една епохаСлед 16 години водач освен на Германия, само че и в Европа, Ангела Меркел се отдръпва от политическата сцена. Die Mutti, както я назовават в родината й, сподели през годините, че е отличен договарящ, непостижим балансьор, политик по-скоро от центъра. " Най-влиятелната жена " съгласно " Форбс " за 2020 година действаше предвидимо, даже в облеклото, прическата и позата, която заемаше в срещи и панели ( " Sie kennen mich " ). Тя рядко показваше визионерство или дълготрайна тактика в дейностите си, само че умееше бързо и ловко да реагира за рецесии ( " Wir schaffen das " ). Пример за това беше оправянето й с финансовата рецесия през 2008 година и последвалия срив в еврозоната, оцеляването й по време на мигрантската рецесия, Brexit, а в този момент и здравната. Удивително е по какъв начин напълно малко след началото на пандемията Меркел беше в основата на съгласуването и приемането на исторически пакет от 750 милиарда евро за поддръжка на страните за оправянето им с следствията от ковид-19. Спасителният проект за първи път се базира и на общ заем, който няма да засегне задлъжнялостта на обособените страни. Макар и да се е заричала, че до момента в който тя ръководи, излъчвания на европейски облигации няма да се издават, Ангела Меркел е човек на науката и умел политик, тя осъзнаваше пред каква опасност е изправена европейската стопанска система, а Германия като най-големия чист експортьор в еврозоната е изцяло подвластна от бързото възобновяване на европейските й сътрудници.
Безпрецедентният съюз на социалдемократи, зелени и либерали, образуван след изборите в Германия и воден от сегашния финансов министър Олаф Шолц - към този момент нетърпеливо акцентира приемствеността си с Меркел. Но, както Financial Times отбелязва, има и апели за смяна и нов метод, изключително във връзка с Източна Европа. Докато Европейски Съюз води гневна борба с Полша за върховенството на правото на Европейски Съюз (включително задържане на средствата от Плана за възобновяване и резистентност на страната), Ангела Меркел търсеше компромис и мир до последното си присъединяване в съвета предишния месец. Тя постоянно е поддържала тесни връзки и с Орбан макар дълбоките различия по отношение на политиката.
Новите " мощни на деня " Германия е освен най-силната стопанска система в Европейски Съюз, само че има най-осезателно въздействие при взимане на решения в съвета и най-вече представители в Европейския парламент в резултат на най-многобройното население в съюза. С новата обстановка след изборите Европейската национална партия (ЕНП) ще загуби основни позиции в съвета. В същото време Урсула фон дер Лайен ще се раздели с скъп съдружник и може да й се наложи да търси нови стратегически сътрудници отвън Германия. Реклама Бъдещият канцлер Олаф Шолц, с незадоволително опит и усет, ангажиран да гравитира за оцеляването на вътрешната коалиция (която е с фундаментални различия по отношение на фискалната политика, ролята на страната и изменението на климата), ще даде опция на други европейски водачи да заемат основна роля във вземането на решения в Европейски Съюз.
От една страна, Еманюел Макрон, имайки своята визия и хрумвания за Европейски Съюз (обща миграционна политика и налози върху американските софтуерни колоси са единствено някои от тях), ще се възползва от наближаващото председателство на Франция при започване на 2022 година, с цел да ускори въздействието на страната си при вземането на решения. Макрон твърди, че Европа би трябвало да направи повече, с цел да отбрани личните си ползи в свят, в който Китай усилва позициите си, а Съединените щати се концентрират върху Азия. След унижението от провалената договорка за подводницата, когато Австралия ненадейно анулира контракт с Франция и избра Англия и Съединени американски щати, Макрон изпрати мощно обръщение до своите европейски сътрудници, че е време Европа да се концентрира върху личната си отбрана. Темата за обща европейска войска още веднъж се върна на дневния ред на Европейски Съюз. Изправена пред парламентарни избори през април идната година, Франция ще се опита да ускори позициите си посредством всички вероятни принадлежности, с които разполага, изключително в търговията и технологиите, споделят формалните лица.

От друга страна, Марио Драги, в позицията си на ръководител на ЕЦБ от близкото минало и обявяван за един от спасителите на еврото, също води своята умела политика в тази посока. Напрежението сред Рим и Париж доближи връх при започване на 2019 година, когато Франция отзова за малко своя дипломат поради спор, обвързван с миграционните потоци на европейската граница. В същото време Италия отхвърля преден конфликт с Китай и Русия, има изтощена позиция по отношение на свободна търговия с трети страни, само че поддържа концепцията за обща войска. Друг общ интерес с Франция е ролята на Европейски Съюз в Либия.
Един не е задоволителен, новата европейска коалиция
Марк Леонард, шеф в European Council on Foreign affairs, отбелязва, че " който и да е канцлер, Германия към момента е виновна за повече от половината от китайската търговия с Европа ", където Франция се пробва да се намеси. Ако водачът на FDP Кристиан Линднер стане идващият финансов министър, позицията на страната по отношение на промяната на фискалните правила на Европейски Съюз евентуално ще се втвърди в интерес на сериозна фискална промяна след невижданото нарастване на обществения дълг за справяне с пандемията COVID-19. Това опонира на ползите на Италия, само че и на други страни като Франция и Испания, написа Николета Пироци (ръководител на програмата на Европейския съюз и управител за институционални връзки в Istituto Affari Internazionali) в разбор за European Policy Center.
Реклама
В тази връзка единственият верен ход е обединяване. По информация на Reuters водачите на Италия и Франция Марио Драги и Еманюел Макрон ще загърбят напрежението между тях и ще подпишат съглашение през актуалната седмица, с цел да се опитат да трансформират салдото на силите в Европа след напускането на немския канцлер Ангела Меркел. Подробностите за съглашението остават неразкрити, само че съгласно италиански представител, който Reuters цитира, то ще ускори съдействието сред страните в области, обхващащи стопанската система, търговията, туризма и културата.

Италия има интерес да заеме своето място в обичайното партньорство сред Франция и Германия. Намерението на страната е договорът да бъде кръстен на двореца Куиринале на италианския президент, където ще бъде подписан.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Моника Върбанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР