„След оттеглянето на американската армия от Афганистан, бежанският поток се

...
„След оттеглянето на американската армия от Афганистан, бежанският поток се
Коментари Харесай

Милиони бежанци ще тръгнат към Европа, въпросът е на живот и...

„ След отдръпването на американската войска от Афганистан, бежанският поток се усили. Преди 10 дни те бяха 5 млн., главно младежи, а основният им маршрут е през Пакистан, Иран, Турция, България и през Гърция към Европа. “, съобщи посланикът на Афганистан в България Мохаммад Сайфи пред Българска национална телевизия.

Той благодари на българския президент Радев, на премиера Янев и органите, които наблюдават бежанците, тъй като постоянно са в помощ.

" Не единствено моето семейство е там, само че и 300 млн. афганистанци – всички са моето семейство. 43 години те се борят за избавление – или против Съветската войска, или против Алкайда. След като създадохме народна власт и обществото ни съвсем я усети, тя се разпадна единствено за ден. Бежанците са милиони, стигат и до България и ще стават от ден на ден. В най-важния за нас миг президентът си потегли. Въпреки опитите на нашата войска и държавно управление да въдворят ред, макар помощта на интернационалните ни другари и вашата войска в това число, всичко се унищожи за един ден, ", описа Сайфи.

Според него талибаните няма да вземат участие в никакво съдружно държавно управление и към този момент са не запомнили за него. Те не са се трансформирали. Прогнозира, че в този момент ще стартират да убиват, дамите ще си седят по домовете, а учебните заведения ще затворят.

" Преди година и половина започнаха договаряния сред държавното управление и талибаните, с цел да се направи коалиция с опозицията и партията на дамите. Нашият народ не искаше да води война, с цел да има мир ".

„ Знаехме, че американската войска в някакъв миг ще си тръгне, само че не допускахме, че ще го разгласят през днешния ден и на следващия ден към този момент ще си стягат багажа. Сега ще се образува център на опозиция, която в никакъв случай няма да разреши на талибаните да основат свое държавно управление, войната ще продължава и ще бъде все по-жестока “, сподели още афганистанският дипломат.

Д-р Мохаммад Фазил Сайфи е ръководещ посолството на Афганистан в София от 2020 година Бил е дипломат на Афганистан у нас (2002-2005) и в Туркменистан (2008-2015) и консултант на външния министър по въпросите на Русия, Кавказ и Централна Азия (2015-2019)
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР