След отрупаната великденска трапеза и голямото преяждане по празниците е

...
След отрупаната великденска трапеза и голямото преяждане по празниците е
Коментари Харесай

Проф. Байкова: След празничната трапеза преминете към по-леки животински белтъчни храни

След отрупаната великденска софра и огромното преяждане по празниците е време да сложим ред в дневното си меню.

" Време е в делничните дни да минем към нормалния си модел на хранене. Това не значи стресово прекосяване към мощни и нежелани от организма рестрикции, тъй като това би било стрес. А последователно прекосяване към един по-олекотен откъм енергийна стойност и наличие на съсредоточени храни модел на хранене ", сподели пред Bulgaria ON AIR диетологът проф. Донка Байкова.

Тя разясни, че би трябвало да се премине към по-леки скотски белтъчни храни - мляко и млечни артикули. Диетологът добави, че в случай че включваме скотски храни в менюто си, би трябвало да са риба, птиче месо, бели меса и яйца.

" В края на седмицата още веднъж ще има някакви празнични дни. А незабавно по-късно към този момент няма да имаме и предпочитание за никакви меса. Ще минем малко на ограничаващо хранене. Колкото по-дълго се бавим с това наше деяние, толкоз по-трудно ще ни стане за лятната почивка да бъдем във форма ", изясни проф. Байкова.

Тя акцентира, че всяка мощна рестрикция значи риск от неспособност да се задържи ниско тегло и ще има йо-йо резултат при излизане от схемата на хранене. Диетологът посочи, че по тази причина процесът на намаляване би трябвало да става последователно и постепенно.

" Можем да предприемем някакъв диетичен режим, в който за две седмици да върнем тежестта на нормалните му ниски равнища. През ден консумираме обикновено хранене, да вземем за пример три пъти седмично някаква животинка белтъчна храна - риба и бели постни меса; два пъти постни дни по вегански модел и доста зеленчуци. А през ден ще си позволим да консумираме кисело мляко със зеленчуци и плодове. На обяд и на вечеря кисело мляко със зеленчуци под всякаква форма. Плодовете ще участват с киселото мляко на закуските. Междинно, в случай че сме гладни, ще консумираме една филийка пълнозърнест самун с лютеница или овесени ядки с плодове ", обясни проф. Байкова.

Тя означи, че в случай че става дума за събаряне на повече килограми, би трябвало да е ясно, че универсална диета няма, а след три седмици организмът обезврежда диетата, с цел да оцелее.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР