След отложения мач между Лудогорец и Левски вчера, който завърши

...
След отложения мач между Лудогорец и Левски вчера, който завърши
Коментари Харесай

След края на първия полусезон в елита: Битката за титла все още е жива, свирепа борба за третото място

След отсрочения мач сред Лудогорец и Левски през вчерашния ден, който приключи 0:0 завърши първия полусезон в българския футболен хайлайф. От новата година всички тимове към този момент са с по-равен брой мачове по 18. ЦСКА приключи като зимен отличник с 44 точки, а Лудогорец е втори с 42. На третото място е ЦСКА 1948 с 36 точки, а пловдивските тимове приключиха надлежно Локомотив четвърти с 33 точки, а Ботев с 12 точки на 15-то място. 
Прочетете още
През последните години нормално свикнахме борбата за купата в елита да е ясна още през зимата. Лудогорец нормално правеше разлика, а другите тимове грешаха доста и интригата си отиваше още в края на полусезон. 

Сега конспирация има ЦСКА е водач с точка пред Лудогорец, само че несъмнено може би даже и почитателите на ЦСКА не имат вяра, че могат да създадат чудото и да смъкват Лудогорец от върха. ЦСКА съумя да завоюва доста мачове без да е по-добрият тим и то с 1:0, както вършат множеството първенци. Тимът обаче съществено издиша изключително в мачовете за Купата, където беше на крачка от голям позор и отпадане от Гигант Съединение и след драма с дузпи въпреки всичко продължи, а по-късно не впечатли и против Септември на осминафиналите. Много ще е мъчно на ЦСКА да задържи равнището и да не позволява неточности, с цел да може да смъкна Лудогорец от върха. Шампионите ще играят в Лигата на конференциите през пролетта, само че те има три тима, които могат да ротират и това несъмнено не би трябвало да е проблем. 

Именно играта за ЦСКА е и най-големият проблем на тима в последните мачове. И до момента в който сега и за състезание и за Купа някак съумява да мине без издънки, макар че не играе мощно то през втория полусезон мъчно това би се случило. Все отново, с цел да остане ЦСКА в битката за купата до последно би трябвало да е непрекъснат и да не позволява съвсем никакви неточности, което наподобява невероятно. 

През този сезон борбата за топ 3 се обрисува да бъде грубо. През предишния сезон Ботев съумя да завоюва третата позиция в битка против Левски в последния кръг, откакто Лудогорец победи Левски, а Ботев завоюва против Славия. През този сезон за бронза са забъркани пет тима - ЦСКА 1948, Локомотив Пловдив, Славия, Левски и Черно море. Разликата след първия полусезон сред третия - ЦСКА 1948 и седмия Черно море е седем точки. Всеки от отборите имат късмет, само че несъмнено на този стадий с по-големи шансове за бронза са ЦСКА 1948 и Локомотив Пловдив. Третото място обаче не дава място в евротурнирите, тъй като доста зависи кой ще е носителят на Купата. Ако Лудогорец или ЦСКА, които мъчно биха били изместени от първите две места, съумеят да завоюват трофея то тогава ще има свободна квота за третия. Ако обаче двата отбора не вземат трофея то третият ще играе бараж против седмия в директна борба за място в евротурнирите. 

Битката за седмото място също наподобява забавна, а точките досега приказват по тази причина. Разликата сред седмия сега Черно море и преследващите Локомотив София и Арда е едвам три точки и в случай че до края на постоянния сезон разликите останат дребни се чака свирепа борба и за седмата позиция. 

Тази година битката за оцеляване ще е малко по-различна, тъй като беше и увеличена групата от 14 на 16 отбора. Цели седем тима са забъркани в нея, а един ще успее да се избави. За момента Ботев е на избавителната 10-та позиция с 19 точки, само че с равни с точки с Берое. Отборите от 11 до 16-то място ще се борят за оставането си в групата. В момента там са Берое, Ботев Враца, Септември София, Пирин, Хебър и Спартак Варна. Тази година изпадащите са два приключили на 15 и 16-то място, а 14-ят ще играе бараж за оставане с третия от Втора лига. 

Определено вторият полусезон в елита се чака да бъде много забавен. 

Отборите във форма 

Определено след първия полусезон можем да разпознаваем три тима, които са във форма - ЦСКА 1948 , Локомотив Пловдив и Славия . ЦСКА 1948 и Локомотив Пловдив през предходната акция разочароваха много и не съумяха да стигнат до пряк мач за евротурнирите. През този обаче и двата тима се намират в доста добра форма и ще се борят за евроучастие. Славия още веднъж наподобява, че ще играе в първата шестица, както и през предишния сезон. Белите записаха няколко много положителни резултати в това число и победи против Левски на " Овча Купел " и на " Герена ". 

Разочарованията

Две са огромните разочарования през първия полусезона, а това са Ботев и Левски . Двата тима потеглиха с упоритости през новия сезон, само че се сгромолясаха устойчиво и даже не е ясно дали ще играят още веднъж в евротурнирите, както го направиха през предишния сезон. Ботев приключи на третото място и завоюва бронза след 27 години без орден в шампионата. Тимът доближи и до евротурнирите, откакто завоюва баража против Берое. Тимът обаче записа цели 11 загуби, а единствено през целия минал сезон тимът беше с едвам 8 провали. Някои от загубите бяха и вкъщи от тимове отвън топ 6. Пловдивчани бяха близко да се върнат в битката за седмото място, само че загуба в последния мач в шампионата за годината против Арда напълно умъртви тази вяра. Левски завоюва Купата през предишния сезон и също игра в евротурнирите. През новия сезон отборът имаше упоритости да се бори за купата, а мястото в евротурнирите се смяташе за несъмнено. Сините навързаха и то в края на полусезона поредност от 8 следващи мача в шампионата без победа и напълно убиха възможностите си за първите две места. Сега отборът би трябвало да разчита още веднъж на Купата или да се добере до третото място, на което сега го разделят шест точки. Така Левски и през този сезон ще се бори за мястото си в евротурнирите. 

Ето и класирането след края на първия полусезон. 

1. ЦСКА (София) 44 точки 34:9 голова разлика 

2. Лудогорец (Разград) 46:12 46:12 голова разлика 

3. ЦСКА 1948 (София) 36 точки 28:13 голова разлика 

4. Локомотив (Пловдив) 33 точки 22:15 голова разлика 

5. Славия (София) 32 точки 22:18 голова разлика

6. Левски (София) 30 точки 25:11 голова разлика 

7. Черно море (Варна) 29 точки 17:16 голова разлика

8. Локомотив (София) 26 точки 23:20 голова разлика 

9. Арда (Кърджали) 26 точки 18:20 голова разлика 

10. Ботев (Пловдив) 19 точки 26:25 голова разлика 

11. Берое (Стара Загора) 19 точки 16:30 голова разлика 

12. Ботев (Враца) 15 точки 15:34 голова разлика 

13. Септември (София) 15 точки 17:25 голова разлика 

14. Пирин (Благоевград) 12 точки 13:26 голова разлика

15. Хебър (Пазарджик) 12 точки 11:35 голова разлика 

16. Спартак (Варна) 8 точки 14:38 голова разлика 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР