След около година пауза Министерството на финансите даде ход на

...
След около година пауза Министерството на финансите даде ход на
Коментари Харесай

Министерството на финансите набра успешно 200 млн. лв. на вътрешния пазар

След към година пауза Министерството на финансите даде ход на емисионната си стратегия, като пусна в обращение нова емисия 3-годишни държавни скъпи бумаги (ДЦК), деноминирана в левове, с падеж след 3 години и годишна рента 3.01%, разгласи ведомството.

Оттам прецизират, че търгът е част от оповестения през март емисионен календар за ДЦК за април.

На аукциона са пласирани ДЦК за 200 млн. лева, като поръчките са били за 512.5 млн. лева, което подхожда на коефициент на покритие 2.56. В съпоставяне с аналогичните немски федерални облигации регистрираният спред е 45 базисни точки.

По традиция най-вече бумаги са придобили банките - 46%, следвани от пенсионните фондове с 11%, застрахователните сдружения - 8%, договорни и гаранционни фондове - 6%, и други вложители - 29%.

Ведомството припомня, че компаниите и жителите могат да купуват ДЦК на първичния пазар на провежданите от Българска народна банка аукциони посредством първичните дилъри. На тях те могат да подадат два типа поръчки: спортни - до 30 поръчки, с препоръчана от тях цена, или несъстезателни (неограничен брой), които се извършват по постигнатата междинна продажна цена на аукциона.

Съвкупната номинална стойност на една спортна поръчка е минимум 1000 лева и е кратна на 1 лева, а на несъстезателната - минимум 50 лева и кратна на 1 лева.

Списъкът на първичните дилъри на ДЦК е оповестен на уеб страницата на министерството.

" Изградената пазарна инфраструктура разрешава елементарен достъп на физически и юридически лица до пазара на държавен дълг в страната ", твърдят от министерството.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР