След одобрена апликация, Русенският университет започна изпълнението на нов проект

...
След одобрена апликация, Русенският университет започна изпълнението на нов проект
Коментари Харесай

Нов проект на Русенския университет по програма “Науката среща регионите” на съвместния изследователски център към Европейската комисия

След утвърдена апликация, Русенският университет стартира осъществяването на нов план по програмата „ Науката среща районите “ (Science meets regions) на Съвместния проучвателен център (JRC) към Европейската комисия. Проектът на тематика „ Развитие на пълномощия на политици в региона на нисковъглеродната и умна подвижност в Дунавския район “ е с дълготрайност една година и планува основаването на проучвателен двойки от учени и политици от Дунавския район, които да реализират повишение на потенциала за взимане на решения на локално, национално и европейско равнище по въпроси, свързани с декарбонизацията, интелигентните транспортни системи, интелигентните градове, зеления преход и други

Новата програмна скица на Съвместния проучвателен център към Европейската комисия е извънредно перспективна, защото ангажира научния капацитет в интерес на локалното развиване и в отговор на съответни потребности, разпознати от заинтригуваните страни.

Ориентирането на плана на Русенския университет към Дунавския район и неговите потребности от интелигентни решения в региона на организацията и ръководството на превоза е изцяло обосновано, защото университетът си е извоювал лидерски позиции в иновационното развиване на района и от ден на ден утвърждава своята роля на важен фактор при вземането на политически решения на локално и национално равнище в разнообразни области на публичния живот.

Проектът с теоретичен началник проф. доктор Велизара Пенчева и ръководител на научния съвет акад. Христо Белоев, дтн, е едногодишен и се реализира в съдействие с Асоциацията на дунавските общини „ Дунав “. С осъществяването на плана са ангажирани учени от Русенския университет, както и откриватели от партньорски институции в страната и чужбина.

Макар и по друга програмна скица на JRC, новият план ще надгради постигнатото по плана за Иновационен лагер в региона на декарбонизацията на превоза, изпълнен сполучливо през 2022 година и получил висока оценка за своята ефикасност от Европейската комисия.

В идните 4 месеца от началото на новия план, той ще бъде обявен пред евентуалните участници от целевите групи (политици на локално, национално и европейско ниво). От тях се чака да заявят интерес към повишение на персоналния потенциал в някоя от тематичните области на плана (интелигентни решения в превоза, новаторско ръководство на транспортни системи, пълномощия за съдействие в региона на превоза в Дунавския район и др.) и ще бъдат образувани диадите от академик и политик.

Следващите 3-4 месеца ще бъдат отдадени на обучителна и изследователска активност в границите на основаните двойки. На финалния стадий от осъществяването на програмата (септември-октомври 2023 г.) в Русенския университет ще се състои заключителна научно-практическа конференция, на която ще бъдат докладвани резултатите от работата на изследователските двойки в наличието на изтъкнати представители на научната общественост и управническите институции в народен и европейски мащаб.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР