След обявената оставка заради изборния крах на БСП до четвърта

...
След обявената оставка заради изборния крах на БСП до четвърта
Коментари Харесай

След оставката Корнелия Нинова пак ще се кандидатира за лидер на БСП

След оповестената оставка поради изборния провал на Българска социалистическа партия до четвърта политическа мощ на вота през ноември м.г. Корнелия Нинова още веднъж ще се кандидатира за водач на партията. Основен

На 22 януари в НДК присъствено ще заседава конгресът на партията, чиито членове би трябвало да установяват оставката на Нинова. Допускът ще бъде със зелени документи. След това ще би трябвало да стартира процедура по нов директен избор на водач.

На въпрос в изявление за БНР дали ще се кандидатира още веднъж Корнелия Нинова през днешния ден разгласи: " Вероятно да. В смисъл, че по този начин е почтено. Всеки, който желае доверието, е добре пристигнал и да вземат решение членовете на партията ". Освен това отхвърли рецензиите, че не може да съвместява двата поста - партиен водач и вицепремиер, като разгласи, че в Европа има случаи партийни водачи да са министър председатели, какъвто е бил и Сергей Станишев. Накрая сподели: " Желанието на Българска социалистическа партия за смяна би трябвало да стане факт. Ние вътрешните проблеми ще си ги решим ".

Засега не е известно по кое време след конгреса ще бъде плануван директния избор за водач, само че упованията са, че би трябвало да има най-малко два месеца за подготовка и акция. Според Корнелия Нинова датата би трябвало да бъде избрана не от конгреса, както желаят критиците й, а от Националния съвет, който да реши и кой от заместниците й да е краткотрайно изпълняващ длъжността на " Позитано " 20. Очаква се това да бъде зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, който към този момент е заявявал, че в случай че няма да взе участие в изборите, в случай че Нинова се кандидатира още веднъж.

Това ще е втория директен избор за водач в историята на Българска социалистическа партия, откакто през септември 2020 година Корнелия Нинова завоюва първия с гласовете на 43 228 социалисти при 53 807 дали своят вот от 80 236 членове по лист. В момента тя извършва втория си мандат и по правилник той й е финален. Мандатът обаче изтича през 2024 година и към този момент не е известно дали след изборите т.г. водачът ще извършва тази половина или цялостен мандат. Има и догатки, че е допустимо, в случай че той е част от изпълнителната власт, периодите на " Позитано " 20 да не текат.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР