След няколкото преминали кръга на конкурсната програма в Международен младежки

...
След няколкото преминали кръга на конкурсната програма в Международен младежки
Коментари Харесай

ММФ „Славянски звън“ продължава с фолклорна програма

След няколкото минали кръга на конкурсната стратегия в Международен юношески фестивал „ Славянски звън “, следва фолклорната част. 

В четвъртото издание на Фестивала  представят гениите си над 350 деца и младежи от България, Италия, Испания, Германия, Русия, Украйна, Беларус, Китай и други

     Фестивалът стартира на 23 март 2023 година от 15 часа в Двора на Кирилицата в град Плиска с галерия на лауреатите, отличени в модул " Изобразително изкуство ", творбите са класирани от жури в интернационален състав.

     Председател на модул „ Изобразително изкуство “ е световноизвестният художник-Рубен Санчес от Испания, считан за почитател на Пикасо.

Фестивалът/Конкурсът  е ориентиран към млади реализатори с ясно изразен креативен почерк и съответна визия за развиване в бъдеще. Участниците са разграничени в три възрастови групи. Творци и реализатори ще се показват в  различните жанрове и модули, ще потвърждават качествата си и ще се борят за призовите места в състезанието.

     ММФ " Славянски звън " се организира във Варна в четири паралелни театрални пространства заради многообразието на другите типове изкуства и огромният брой претенденти.

Всички събития в дните на фестивала са с вход " свободен " за аудитория.

     На сцените ще се съберат жанровете Класическа музика /за инструменталисти и певци/, Поп, джаз, рок /за артисти и създатели на песни/, млади режисьори, актьори и художници.

     Предстои и заключителен концерт на лауреатите и отличените от професионалното жури, който ще е неповторим самичък по себе си, като интернационално културно събитие за град Плиска. Отличените реализатори ще бъдат наградени с парични, предметни награди и статуетки, направени особено за състезанието.

     Датата и мястото на Гала - концерта на лауреатите са подбрани не инцидентно – 24 май е празникът на Българската култура и просвета „ Ден на славянската книжовност ” и на Светите братя Кирил и Методий, основателите на нашия гласовит език, който е в корените на всички славянски езици.

     Журито е с интернационален състав. За членове са поканени изявени създатели и преподаватели с повсеместен принос към културата и изкуството в своите страни – композиторът Юри Стойков, надареният художник Рубен Санчес, тенорът Марчо Апостолов, доцент доктор Елена Каралийска-Тръпкова, очарователна цигуларка Мария Санчес, основният живописен началник на ПФА „ Добруджа ” Стоян Господинов, проф. Стела Благоева Митева - Динкова, харизматичната Зоя Желева, емблематичната българска поп певица Силвия Кацарова, цигуларката Евгения Паскова, ръководителят на Документален кино център Баня Лука -режисьора и публицист Миле Савич. За ръководител на журито е определен световноизвестният тенор Бойко Цветанов.

     По мотив празника 24 май е планувано участниците в състезанието и формалните посетители на Фестивала да се включат в годишното Празничното честване в Двора на Кирилицата гр. Плиска.

     Фестивалът има за задача да ускори ролята на творчеството като мотор в процеса на културно обновяване на градовете  Варна и Плиска. 

      Реализирането на фестивала е значимо за създаване на културно-социална еднаквост, както и за увеличение на икономическата, обществената и културната интеграция на територията на България, основаване на трайни културни връзки с другите страни по света и усилване на обмена сред всички юношески общности. Целта е още опцията за културен продан в един свят без езикови бариери, обединени от сходни обичаи и полезности.

     Изпълнителен шеф на ММФ „ Славянски звън ” е Искра Иванова - магистър „ Театрална постановка ”, ръководител на Сдружение " Славянски звън ", продуцент и държавник.

     Художествен шеф на ММФ „ Славянски звън ” е оперната певица София Карова Хитова. Завършила Национална Музикална  Академия „ Проф. Панчо Владигеров ”. С дълготраен стаж в Държавна опера - Варна, притежател на голям брой  награди и оценки.

     IV издание на Международен юношески фестивал “Славянски звън ” ще се организира с поддръжката на Национален фонд “Култура “.















Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР