След няколко седмично забавяне Европейската комисия одобри в понеделник втория

...
След няколко седмично забавяне Европейската комисия одобри в понеделник втория
Коментари Харесай

Брюксел отпусна 9.97 млн. евро обезщетения за украинското зърно

След няколко седмично закъснение Европейската комисия утвърди в понеделник втория транш обезщетения за българските зърнопроизводители, с цел да покрие част от вредите, които търпят поради безмитния импорт на украинско зърно. Сумата за България е 9.97 млн. евро и идва към първите 16.75 млн. евро, които бяха изплатени през април.

Отпуснатата в понеделник помощ е част от пакет от 100 млн. евро, който Еврокомисията разпределя сред петте най-засегнати от безмитния импорт на украинско зърно - Полша, България, Унгария, Словакия и Румъния.

, защото, съгласно обясненията на неин представител " не е било задоволително узряло ".

Едновременно с помощта за петте страни Еврокомисията отпусна още 330 млн. евро от спешния си запас, които ще бъдат разпределени сред останалите 22 европейски страни. Според анализите на Брюксел те не са в същата степен наранени от вноса на безмитно зърно от Украйна, само че също търпят вреди от войната поради нарасналите разноски за сила и повишаването на торовете. Тези средства могат по преценка на националните управляващи да се насочат и към производителите на вино.

След като Еврокомисията реши да обезщети петте страни, 12 други членове на Европейски Съюз писаха до Брюксел, че привилегироването на едни за сметка на други нарушава разпоредбите на общия пазар и че всички страни от Европейски Съюз би трябвало да бъдат еднообразно солидарни с Украйна.

 Дванадесет страни от Европейски Съюз възразиха против отстъпките за България за украинското зърно Дванадесет страни от Европейски Съюз възразиха против отстъпките за България за украинското зърно

Освен финансова отплата петте най-засегнати страни получиха позволение едностранно, с цел да дадат опция на своите производители да пласират личното си произвеждане.

Междувременно.

След приемането на парите българското държавно управление има обвързване - общо 26 млн. евро, както и да разплати сумите към производителите до края на годината.

Авансови заплащания

В допълнение към тази директна финансова поддръжка, Комисията предлага да се разрешат по-високи предплатени заплащания на земеделските дотации - до 70% от директните заплащания и 85% от заплащанията за развиване на селските региони, свързани с повърхност и животни.

Тези пари по преценка на националните управляващи могат да бъдат разполагаем на фермерите от средата на октомври.

Държавите членки също по този начин ще имат опция да променят своите стратегически проекти, с цел да пренасочат средствата към вложения, които възвръщат индустриалния капацитет след унищожени култури, загуба на селскостопански животни и развалени здания, машини и инфраструктура заради неподходящи климатични събития.

Измененията, въведени от националните държавни управления в тази рамка, няма да се броят в оптималния брой позволени промени.

По същия метод се дава еластичност при осъществяването на секторните стратегии за вино и плодове и зеленчуци. Това разрешава на бенефициентите да приспособят по-добре своите ограничения към настоящата пазарна обстановка, заяви Европейската комисия.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР