След няколко големи сделки в годините назад консолидацията на българския

...
След няколко големи сделки в годините назад консолидацията на българския
Коментари Харесай

Банкери очакват консолидацията на сектора да продължи

След няколко огромни покупко-продажби в годините обратно консолидацията на българския банков бранш се чака да продължи. Това считат банкери, които участваха в полемика по време на годишната конференция " Банките и бизнесът ", проведена от " Капитал ".

" Ако искаш да си огромен състезател, размерът има голямо значение. Или би трябвало да станеш нишов състезател. Това е алтернативата, пред която банките през днешния ден се изправят ", разяснява Питър Рубен, управител на " KBC груп " в България, ръководител на управителния съвет и основен изпълнителен шеф на ОББ.

В международен мащаб банките вървят към консолидация, само че знаете какъв брой съществени са условията към една огромна банка, разяснява Цветанка Минчева, основен изпълнителен шеф на Уникредит Булбанк. В допълнение на това тя акцентира, че финансовите условия към институциите в България са с най-малко 3% по-високи от междинните равнища за Европа.

" Аз имам вяра в консолидацията на пазара ", уточни Петя Димитрова. През последната година Пощенска банка закупи бизнеса на " БНП Париба Лични финанси ", а през 2019 година завърши вливането на Банка Пиреос в Пощенска. Тя проучва, че за мащабите на България и броя на популацията съществуващите над 20 банки са прекалено много. " Ние сме отворени за консолидация, имаме поддръжка на мениджмънта и ще продължим това. Въпрос на договаряния и цена е ", изясни тя. " Нашата тактика е органически напредък, само че и придобивания. Искаме да сме от огромните играчи на пазара и ще продължим в тази посока ", заключи Димитрова.

Петър Славов, ръководител на надзорния съвет на Прокредит банк, уточни, че институцията е дребен състезател, само че не се продава. " Аз също съм последовател на процесите на консолидиране. Винаги би трябвало да се преценя в подтекста на макроикономическите параметри до каква степен една инвестиция е смислена и подобаваща ", проучва той.

Посочи, че постоянно има смисъл за вложения в технологии и хора и който не го прави, стартира да работи с периферията на стопанската система и да концентрира в себе си проблемите на тази външна страна. " Според мен би трябвало да проучваме евентуалната консолидация в банковия бранш от тази позиция ", добави той.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР