След новата доктрина на Урсула фон дер Лайен за преоценка

...
След новата доктрина на Урсула фон дер Лайен за преоценка
Коментари Харесай

Какви са нагласите и очакванията от визитата на Макрон и Фон дер Лайен в Пекин?

След новата теория на Урсула фон дер Лайен за преоценка на дипломатическите и стопански връзки на Европейския съюз с Китай, всички погледи са ориентирани към нейната аудиенция в Пекин дружно с френския президент Еманюел Макрон. Визита с огромни залози. През 2022 г Китай беше третият сътрудник на Съюза по експорт на артикули и първи по импорт.

Някои специалисти считат, че това посещаване ще бъде употребявано от Си Цзинпин, с цел да се опита да убеди европейските водачи още веднъж да вършат бизнес със страната му.
Имаме най-големите играчи – Германия и Франция. Бизнес средите в тези две страни имат доста огромен интерес да се върнат на старите си пътища. Бизнес делегацията с Макрон е сигнал за Пекин, че икономическото съдействие остава значимо в дневния ред на Париж. На равнище Европейски Съюз, което беше видно от речта на Фон дер Лайен, Европа не е за разцепление.
Алисия Бачулска – Европейски център за външна политика

В случая става въпрос за понижаване на рисковете, само че това няма да е по никакъв начин елементарно, акцентира Бачулска.

„ Това ще бъде доста мъчно, като се има поради степента на ревизионизъм на Си Цзинпин и метода, по който нашата стопанска система се политизира в последното десетилетие. Трябва се вземат под внимание и упоритостите на Си да сътвори форма на взаимозависимост, с цел да защищити Китай от външни шокове “, добавя Бачулска.

Намерението на Макрон е да обезсърчи Китай да се сближи още повече с Русия. За специалистите пространството за маневриране е малко, защото китайско-руските връзки са придобили стратегическо значение. Макрон и Фон дер Лайен биха могли единствено да предупредят Пекин за вероятните последици при положение на военна поддръжка за Русия.
Президентът Макрон има легитимността да повдига въпроси пред Китай по две аргументи. Първо, Франция е нуклеарна мощ. И, второ, Франция за разлика от Съединените щати и Англия, не е част от съглашение за шерване на нуклеарни оръжия. Мисля, че френският президент би трябвало да е наясно с лимитираното въздействие, което има върху Си Цзинпин. Франция спрямо Китай е дребна страна, макар че е непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Отношенията са асиметрични и Макрон не може да убеди Си да направи това или това. Но може да опита. Добре е да се държат информационните канали отворени, само че би трябвало да имаме относително лимитирани упования.
Антоан Бондаз – професор в Института за политически проучвания в Париж

И двамата специалисти са съгласни, че сензитивните технологии са основни в връзките ЕС-Китай, само че това не значи, че азиатската страна има преимущество, защото тя е насочена към износа и е мощно подвластна от достъпа до европейския пазар.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР