След Нова година се очаква търговците да започнат да внасят

...
След Нова година се очаква търговците да започнат да внасят
Коментари Харесай

Очаква се засилен внос на украинска царевица, родната залежава в складовете

След Нова година се чака търговците да стартират да внасят от Украйна царевица, което ще докара на пазара до обстановка, аналогична на тази със слънчогледа – нашият стои в складовете, а преработвателите изкупиха украинската стока. Това заяви за Агрозона Кирил Комитов, ръководител на Областния съюз на земеделските кооперации в Добрич.

Складовете на земеделските кооперации не вършат изключение от общия случай в района и сега са цялостни с продукция. „ За страдание няма търсене нито на слънчоглед, нито на пшеница, нито на царевица “, разяснява още той. Когато се вършат въобще оферти за продажби, стопаните се въздържат от покупко-продажби, защото предлаганите цени са извънредно ниски. Между 520 и 560 лв. за звук пшеница дават търговците, при слънчогледа цената е под 1000 лева/т, а на царевицата към 560 лева./т. На фона на направените разноски тези цени са оскъдни, по тази причина продажбите са минимални, с цел да могат да си изплатят отговорностите за рентите и към компаниите – снабдители.

Всички аграрни кооперации в Добричка област изплащат сега рентите на членовете си, които са в границите сред 100 и 160 лв. за декар, посочи Кирил Комитов. В всеобщия случай размера на рентата е към 120-130 лева/дка. Най-голямата лихва обаче се дава в една от най-малките кооперации в района. Обикновено това заплащане е 30-35% от цената на продукцията, до момента в който в кооперация Пастир, която се намира в региона на Генерал Тошево са избрали да дадат над 40% като лихва.

Масово тази година земеделските производители в област Добрич теглиха заеми, с цел да изплатят рентите.  „ Не за първи път се употребяват заеми за погашение на ренти. През сушавата и с доста ниски добиви 2020 година също са теглени заеми за ренти, въпреки че предните две години бяха доста положителни и множеството земеделци имаха капитал. Тогава теглеха такива, които бяха в мъчно финансово състояние. Тогава нямахме стока. Сега има стока, само че няма на кого да я продадем, от една страна и от друга – цената падна ужасно доста “, разяснява Радостина Жекова, ръководител на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите пред Про Нюз Добрич.

Тази година банкери са декларирали, че ще спрат да финансират аграрни производители против стока, тъй като банките натрупат огромен риск от това, което се случва с пазара на зърно. Тя също разяснява вялата търговия и огромния спад на цените поради зелените коридори за Украйна. „ Ние не тръгнахме да продаваме с концепцията, че инфлацията е извънредно огромна. Например семената ще ни бъдат с към 40% по-скъпи. Затова земеделци задържат стоката, продават дребни количества, едвам могат да си покрият разноските. И когато падна толкоз доста цената за всички ни бе потрес, тъй като годината не е извънредно добра. Колегите имат стока и не продават, търговията е доста слаба, няма всеобща търговия на пшеници и кукурузи, огромна част от огромните компании, които търгуват в България, са с цялостни хранилища и купуват доста дребни количества, дори съвсем никой не купува стока “, разказва обстановката Жекова.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР