След незаконното нахлуване на Русия в Украйна ООН все още ли отговаря на целите си?

...
Въпреки че незаконното нахлуване на Русия в Украйна е в
Коментари Харесай

Въпреки че незаконното нахлуване на Русия в Украйна е в пряко противоречие с основните ценности на ООН, тъй като Русия е постоянен член на сигурността Съвет с правомощия на вето върху неговите резолюции, ООН е обявена за безсилна.

Така че агресията на Русия бележи ли смъртта на организацията?

Ракетен удар разрушава хотел в Украйна

Провалът на Обществото на нациите - което беше създадено след Първата световна война с основна мисия да поддържа световния мир - се дължи на силно амбициозни и идеалистични цели, съчетани с неспособността на Обществото да ги наложи на своите държави-членки.

< p>ООН беше създадена при подобни обстоятелства в края на Втората световна война и очевидно страда от подобни недостатъци, въпреки че просъществува много по-дълго.

Ако ООН иска да бъде ефективна в защитата на глобалния мир, петима постоянни членове на Съвета за сигурност имат огромна отговорност да бъдат защитници и открито защита на основните ценности на ООН.

Украйна казва, че е „успешно“ ударила Щабът на Черноморския флот на Русия използва британски и френски крилати ракети

„Русия е пренебрегнала принципите на ООН“

демонстрира явно незачитане на международното право.

Тя е цинично манипулира ООН, за да постигне своите експанзионистични цели.

Появата на президента Зеленски в Ню Йорк на годишното Общо събрание на ООН трябваше да стимулира международното ръководство около основните ценности на ООН; вместо това Зеленски не можа да прикрие разочарованието си от очевидното безсилие и вроденото лицемерие на ООН.

Русия не само показа пълно незачитане на основните принципи на ООН, но също така насърчи разделение в редиците на ООН.

Няколко нации установиха по-тесни икономически връзки с Русия от началото на войната и Русия успешно ги принуди да „седят на оградата“ и да дадат приоритет на националния интерес, вместо да защитават принципите за колективна сигурност на ООН.

Още по-лошо, някои нации използваха платформата на ООН, за да критикуват открито САЩ за подкрепата на Украйна и удължаването на конфликта.

С годишен бюджет над 3 милиарда долара (2,6 милиарда паунда) и репутацията на силно бюрократизирана и „говорилня“ за мнения на малцинствата, ако ООН е безсилна да изпълни основната си мисия, дали все още отговаря на целта си?

' Достойна визия, заблудена халюцинация без решителност'

Независимо от войната в Украйна, не всички аспекти на дейността на ООН трябва да се оценяват като провал.

Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) беше много ефективни при предоставянето на хуманитарна помощ и помощ за развитие на деца по целия свят, а Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН) осигурява животоспасяваща помощ за хора, принудени да бягат от конфликти и преследване.

Като глобална инициатива, ООН не произнася присъди върху стилове на национална политика – независимо дали автокрации, демокрации или диктатури.

Вместо това, тя се стреми да обедини членовете около основните ценности, принципи и международното върховенство на закона – тя се стреми към мир, достойнство и равенство на Здрава планета.

Въпреки това, без ангажираността и решимостта на членовете, достойната визия на ООН не е нищо повече от заблудена халюцинация.

Прочетете още:
Защо подкрепата на Полша за Украйна достигна точка на пречупване
Безпрецедентната загуба на крайници в Украйна

„Безпрецедентна“ кибератака в Крим

Вторият генерален секретар на ООН, Даг Хамаршелд, веднъж отбеляза, че „ООН не е създадена, за да отведе човечеството до рай, а за да спаси човечеството от ада".

Той несъмнено осигури безценен глобален катализатор за диалог, разбирателство и компромис.

Но последните събития разкриха основни недостатъци, които трябва да бъдат адресирани ако ООН иска да избегне избледняване в неуместност и неизвестност.

Както незаконното нахлуване на Русия доказа, диалогът и компромисът не винаги се оказват ефективен отговор на бруталните амбиции на тези, решени да завлекат човечеството в бездната.

Както е написал Леонардо да Винчи: „Хората водят войни и унищожават всичко около себе си.

„Земята трябва да се отвори и да ги погълне.

„Този, който не цени живота, не го заслужава."

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР