След най-интересните и изненадващи избори от доста време насам, Капитал

...
Коментари Харесай

Следизборна анкета на "Капитал": Голяма промяна, но турбуленции в близко бъдеще

След най-интересните и изненадващи избори от много време насам, " Капитал " изиска да разбере какво мислят хора от разнообразни сфери и с разнообразни ползи за мнението им за резултатите. Също по този начин ни интересуваше какъв път напред виждат.

Попитахме ги: 1. Какви са вашите първи заключения от изборните резултати?

2. Какво значат другите сюжети (експертно държавно управление или нови избори) за стопанската система и обществените финанси на България?
1. Адриан Николов, стопански анализатор в Института за пазарна стопанска система Адриан Николов, ИПИ: Добра опция на до момента извънпарламентарните партии да играят основна роля в построяването на идващия кабинет Фотограф: Юлия Лазарова
1 . Резултатите на този стадий наподобява да дават добра опция на до момента извънпарламентарните партии да играят основна роля в построяването на идващия кабинет, изключително в случай че съумеят да се спогодят между тях и със социалистите. Ако съдим по поведените им в хода на акцията обаче има и значителен риск конфигурацията от шест партии да не успее да излъчи ново държавно управление, и да се движим към нови избори през лятото.В рамките на няколкото месеца до възможни последващи избори можем да станем очевидци на ново сензитивно разбъркване. Интересно е да се означи и събитието, че макар насъбраната демократична традиция и втвърдяването на партийната система, остава огромен делът на гласоподавателите склонни да поддържат " месиански " нови планове, водени от харизматични водачи.

2. На този стадий най-важният фактор, който предопределя връщането към напредък и нормализирането на стопанската система е скоростта и обсега на имунизационната акция и елиминирането на риска от следващ локдаун. Ключовите решения в тази тенденция обаче са взети от предходното ръководство, а и доста от факторите са отвън ръцете на ръководещите, които и да са те, поради ролята на Европейски Съюз и на фирмите-производители. Евентуално експертно държавно управление вероятно би могло да форсира процеса, само че не с доста. Ключовото решение ще бъде и дали и доколко ще бъдат непокътнати ограниченията за поддръжка на бизнеса и заетостта в рецесията, най-важните от които изтичат към средата на годината. Интересно ще е да проследим и желанието (тук най-много при основаване на постоянен кабинет) за смяна на данъчния модел и въвеждане на необлагаем най-малко.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР