След наводненията в Карловско ние направихме анализ заедно с МОСВ,

...
След наводненията в Карловско ние направихме анализ заедно с МОСВ,
Коментари Харесай

Кметът на Карлово: Предложили сме да бъде създадена Държавна агенция за борба с бедствията

След наводненията в Карловско ние направихме разбор дружно с Министерство на околната среда и водите, Министерство на земеделието и специалисти от австрийска компания, която предлага ограничения за битка с климата. На база на тези изследвания се откри, че това, което се случи в нашия регион се случва един път на 600 години. Това не значи да чакаме още 500. Това съобщи кметът на Карлово Емил Кабаиванов в предаването " Денят онлайн " по Нова нюз.

Мерките за тези климатични промени би трябвало да се вземат сред държавните институции дружно с общините. Предложили сме да бъде основана Държавна организация за битка с бедствията. Името е условно, може и да е друго.

Тя да съчетава в себе си шестте районни структури на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ", междуведомствената комисия за очистване на следствията и да има два финансови фонда - от единия да се финансират планове за предварителна защита. Този фонд да бъде на бюджетно финансиране, а общините да аплайваме. Експерти от тази организация да правят оценка заплахата от огромни превалявания и други бедствия и общините да работят превантивно, уточни кметът на Карлово.

Искаме действително настояща система за ранно предизвестие. Има сателитни фотоси, в това число в Министерство на вътрешните работи има подобен отдел. Система от облаци, от които се чакат превалявания има и в този момент. Кметовете желаеме часове авансово да бъдем уведомявани за тази облачна маса, с цел да можем превантивно да организираме евакуация на хората. При такива бедствия най-важното е евакуацията. Тези бедствия няма да стават по-редки, в противен случай ще зачестяват. Населението и компаниите да бъдат подготвени да изпозлват техника. Затова желаеме тази Агенция, добави още Кабаиванов.

За наводнението в Карловско от началото на септември 2022 година, той изясни, че още не са утвърдени плановете за речните корита. „ Хората, които имат съществено развалени парцели, чакат някой да им построи къщите. Това няма по какъв начин да стане ", сподели Кабаиванов.

Той изясни, че от дарения потърпевшите са получили оптимално 30 000 лева Според него, в случай че са били застраховали домовете си, с компенсацията и с заем в този момент са могли да строят домовете си.

Кметът на Карлово разяснява и въпросът с сечта като причина за наводненията: " Сечта е отвън общински парцели, тя е в държавен горски фонд. Общините не вземат участие на никое място. Хората гледат едни огромни камиони, натоварени с дърва. Тези гори са държавна благосъстоятелност и локалната власт сме изключени априори от тази сеч ".

Относно кабинета " Денков - Габриел " Кабаиванов сподели: " Това е най-сложната структура, тя е най-рискова. Когато имаш сътрудници, с които си осигуряваш болшинство в парлмента, а те не вземат участие в състава на Министерски съвет това е нежна структура. Такава в България не е имало ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР