След настолните компютри, масово достъпния интернет и бума на смартфоните

...
След настолните компютри, масово достъпния интернет и бума на смартфоните
Коментари Харесай

Следващото "голямо виртуално нещо"?

След настолните компютри, всеобщо наличния интернет и взрива на смарт телефоните промишлеността в региона на потребителската електроника е набелязала идващото си " огромно нещо ". Догодина огромните софтуерни компании ще удвоят напъните си в развиването на два взаимосвързани, мощно рекламирани разновидността на това, което то може да съставлява. Единият е устройства с виртуална (VR) и " добавена " действителност (AR) - концепцията e, че откакто компютрите влязоха в джобовете ни, идната стъпка е " да се залепят " на нашите лица. Другата алтернатива е метавселената. Нейните покровители настояват, че сега интернет значително към момента остава " плосък " - основан е на двуизмерен текст, изображения и видео. Според тях той към този момент е узрял за подмяна с опция, която е триизмерна - един тип всмукваща ви напълно видеоигра, обхващаща цялото земно кълбо.

Първата стъпка са виртуалните шлемове, които са дребен, само че възходящ пазар. Анализаторската компания IDC твърди, че през 2021 година са закупени към 11 милиона сходни устройства, като Meta, компанията - майка на Фейсбук и Instagram, е виновна за към две трети от тези продажби. Очаква се компанията да пусне доста нови артикули през идващите няколко месеца. На 11 октомври тя показа най-новото си устройство, наречено Meta Quest Pro. С цена 1499 $, то е доста по-скъпо от всички съществуващи нейни артикули, само че през 2023 година ще се появят по-евтини и по-масови други възможности.

Meta Quest Pro е кадърен да възпроизвежда както виртуална, по този начин и " добавена " действителност. Докато във VR режим устройството работи като " цифрова превръзка " на очите, потапяща потребителите в компютърно генерирана галактика, при AR става дума за прибавяне на потребна информация върху визии от човек действителен свят - нещо, което се осъществя доста по-трудно и което може да изясни по-високата цена. Meta също по този начин ще се сблъска и с нова конкуренция. През 2023 година компанията Apple, която е най-големият производител на смарт телефони в света, евентуално ще направи първия си опит да пусне AR/VR шлем (според една от спекулациите евентуалната цена е 3000 долара). Фирмата Sony, чието устройство Playstation VR е фокусирано върху гейминга, е продала над 5 милиона бройки от премиерата през 2016 година до момента. Планирано е скоро да пусне и усъвършенстван модел.

Амбицията на Meta е освен да създава хардуер за виртуална действителност, само че и да основава компютърно генерирани светове, които потребителите ще желаят да населяват. Дори новото име на компанията е отражение на нейния фокус върху концепцията за " метавселена " - смяна, оповестена от нейния създател Марк Зукърбърг още през 2021 година Той похарчи за тази цел 10 милиарда $ единствено през 2021 година и стартира да разгласява фотоси на консуматори или техните компютърно генерирани аватари, работещи и играещи в приветлива 3D анимирана среда, която варира от боксови кръгове до виртуални зали за срещи. Много анализатори обаче са скептични, изключително откакто цената на акциите на Meta се срина.
Реклама
Други компании обаче също имат сходни упоритости. Технологични колоси като Microsoft и Nvidia оповестиха личните си проекти за основаване на метавселена. Бизнес браншове от рекламата до банковото дело също демонстрират интерес. Но промишлеността, която е на първо време, са производителите на видеоигри, които продават виртуални светове от десетилетия. Фирмата Epic Games към този момент организира концерти с музика онлайн и прожектира филми във Fortnite - известна екшън насочена онлайн игра. Някои от тези събития притеглят десетки хиляди виртуални почитатели. Компанията Unity, която, сходно на Epic, създава графичен engine, употребен от разработчиците на програмен продукт в техните игри, също опитва с провеждането на концерти и 3D лъчение на спортни събития.

Засега в сектора царува дух на кооперативност. През октомври 2022 година Microsoft разгласи, че ще обезпечи достъп до своята операционна система Windows във виртуалните светове на Meta, както и до нейните бизнес фокусирани приложения и игри, написани за гейм конзолата Xbox. Почти всички огромни компании в Силициевата котловина се причисляват към Metaverse Standards Forum (MSF), с което се ангажират да се придържат към отворени, оперативно съвместими механически стандарти, тъй че даден аватар, предопределен за потребление във виртуалния свят на една компания, да може безпроблемно да работи в симулираната действителност на друга. (Видимо изключение е Apple, чийто приоритет от много време е да задържа потребителите в личната си " изолирана градина " за сметка на съвместимостта с продуктите на други компании.) През 2023 година напредъкът в областта на MSF (или неналичието му) ще бъде един от знаците, които ще покажат дали метавселената е концепция, която има капацитет. Остава да забележим дали кооперативният дух на MSF ще оцелее, в случай че услугите, основани на метавселената, стартират да генерират съществени парични потоци.

Засега никой не може да каже сигурно дали виртуалната, " добавената " действителност или пък метавселената в действителност са бъдещето на компютрите. Скептиците означават, че въпросните хрумвания не са нови. Потребителските VR устройства датират от 90-те години на предишния век. Смартфоните към този момент имат приложения за " добавена " действителност, които разчитат на екрана, а не на виртуални очила - да вземем за пример приложения за автоматизиран превод на текст.

Но светкавичните революции не са методът, по който работи софтуерната промишленост. Apple не изобретява смарт телефона от нищото. Фирмата просто усъвършенства формула, по която съперниците й работят от години - да вземем за пример телефоните Blackberry и портативните устройства Palm. Нищо не подсигурява, че фирмите, инвестиращи в сходни съвременни технологии, ще съумеят. Но за сметка на това демонстрира за какво те се пробват да го вършат.
Реклама
2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР