След нахлуването на Русия в Украйна мощният гръцки корабен сектор

...
След нахлуването на Русия в Украйна мощният гръцки корабен сектор
Коментари Харесай

„Форин полиси“: Гръцките корабособственици правят бизнес в сянка с Русия

След нахлуването на Русия в Украйна мощният гръцки корабен бранш продължава да печели големи суми от превозването на съветски нефт. Но гръцките корабособственици са разкрили явно още по-доходоносен източник на доходи: продават самите кораби на мистериозни купувачи, свързани с Русия, оповестява „ Форин полиси “.


" Голямата гръцка ликвидация на танкери " е в ход и никоя цена не наподобява прекомерно висока за използван танкер, написа изданието в своя обстойна публикация по данни на Института за интернационалните финанси „ Робин Брукс “.

Гръцките компании не преобладават в доста браншове на глобализираната стопанска система, само че сигурно преобладават в корабоплаването. Миналата година страната още веднъж е най-големият корабособственик в света по тонаж.

Тогава Русия нахлу в Украйна и западните държавни управления усилиха глобите си.

Това не се хареса на гръцките корабособственици.

" Санкциите в никакъв случай не са работили ", съобщи гръцкият корабен магнат Джордж Прокопиу пред навалица през юни предходната година.

Но глобите са по-ефективни от това да не се прави нищо. Затова през декември предходната година страните от Г-7, Европейският съюз и Австралия дефинираха ценови таван, който забрани на фирмите, основани в санкциониращите страни, да търгуват или транспортират съветски недопечен нефт в офшорни зони на цени над 60 $ за барел. Търсенето на нефт остана мощно, само че танкерите, благосъстоятелност на Русия, които в миналото превозваха огромна част от него, бяха подложени на наказания и се затрудняваха да го транспортират.

На помощ се притекоха гръцките корабособственици.

Според основния икономист на Института за интернационалните финанси „ Робин Брукс “ понастоящем гръцките кораби съставляват съвсем 50% от потенциала на танкерите отвън съветските пристанища, спрямо 33% преди нашествието.

На фирмите, основани в страни, които са наложили ценови ограничавания на съветския нефт, е позволено да транспортират нефт, без да нарушават тези ограничавания.

В основните за Русия пристанища на Балтийско и Черно море седем гръцки компании дружно са транспортирали 50 % повече съветски нефт, в сравнение с притежаваната от руснаците „ Совкомфлот “, оповестява „ Уолстрийт Джърнал “.

Сега обаче доста гръцки корабособственици са решили, че могат да завоюват още повече пари, като продадат корабите си. Продажбитеса почнали да се усилват през февруари 2022 година и има " търсене на по-стари танкери, изключително в юрисдикции, необременени от глобите против Русия ", изяснява комерсиалното издание „ TradeWinds “.

През 12-те месеца от този момент гръцките притежатели са продали към 125 танкера за транспорт на недопечен нефт и кораби на стойност 4 милиарда $.

През юни „ Hellenic Shipping News “ заяви, че гръцките компании са продали 97 танкера до момента през тази година, което съставлява 25% от общия брой в света. Това слага Гърция преди всичко, следвана от Китай на второ място.

Според данните на консултантската компания " VesselsValue ", която следи продажбите на кораби, гръцките компании са продали 290 кораба от началото на войната. Китайските компании са на второ място с 221 плавателни съда. Руските компании са продали 57 кораба, само че най-вече на други съветски компании или на незнайни купувачи.

През 2022 година броят на танкерите Suezmax, които са сменили притежателя си, се е удвоил спрямо 2021 година и е достигнал 103, до момента в който продажбите на Aframax са се нараснали с 30% до 121. Танкерите Suezmax и Aframax са надлежно третият и четвъртият по величина вид танкери за транспорт на недопечен нефт.

Тези типове кораби са " размерът, който се избира за придвижването на съветски товари ", съобщи началник на корабна компания пред S&P Global Commodities Insight, защото " не всички пристанища в Русия могат да одобряват по-големи кораби ".

Въпреки положителните вести за продавачите, самоличността на великодушните купувачи остава неразкрита.

Купувачите, които в този момент бързат да платят награда за използвани танкери, в действителност са много загадъчни. Най-много гръцки танкери са закупили компании, основани в Обединените арабски емирства (ОАЕ), следвани от купувачи от Китай, Турция и Индия.

S&P Global Market Intelligence оповестява, че през 2022 година са основани зашеметяващите 864 морски компании, които имат асоциация или връзка с Русия.

Въпреки че не е приет за световен морски център, водещата роля на ОАЕ в покупките на танкери не е изненадваща. След нахлуването на Русия в Украйна Дубай се утвърди като " новата Женева " - с други думи, столицата на фирмите, търгуващи с съветски нефт.

След нашествието Китай усили вноса си на съветски нефт, а Хонконг се причисли към Обединените арабски емирства като нов център за търговия с нефт.

Турция също е нараснала вноса си на съветски нефт и един от известните купувачи на гръцки танкери е турската компания BEKS Ship Management & Trading. Нейни неотдавна добити някогашни гръцки танкери са видяни на уеб страницата MarineTraffic.com да пътуват до и от пристанища, сред които съветските Висоцк, Кавказ и Новоросийск, алжирския Арзев и турския Тузла.

Индия също е нараснала всеобщо вноса си на съветски петрол и в страната се намира Gatik Ship Management, една от ненадейно дейните компании, които сега правят огромна активност с съветски петрол.

Защото Русия последователно излиза от формалната международна стопанска система, което значи загуба на достъп до услуги, вариращи от капитал до обезпечаване.

Някогашните гръцки танкери се причисляват към сенчестия флот от кораби втора употреба, които към този момент транспортират артикули до и от Русия при неразбираеми застрахователни условия и постоянно употребяват уклончиви маневри, с цел да не бъдат открити. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР