След началото на руската инвазия в Украйна, Киев започна да

...
След началото на руската инвазия в Украйна, Киев започна да
Коментари Харесай

Украйна в НАТО: Какви са алтернативите и развръзките

След началото на съветската инвазия в Украйна, Киев стартира да поставя все по-големи старания да се причисли към НАТО с аргумента, че гаранциите за сигурност, които му бяха дадени от Москва, Вашингтон и Лондон през 1994 година, когато се отхвърли от нуклеарния си боеприпас, са изцяло безполезни. 

Източноевропейски страни споделят, че на Украйна би трябвало да се предложи някакъв тип цялостна карта на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, само че Съединени американски щати и Германия демонстрират нерешителност към всеки ход, който може да приближи алианса към война с Русия.

Руският президент Владимир Путин уточни разширението на НАТО към съветските граници като основна причина за решението му да изпрати десетки хиляди военни в прилежаща Украйна на 24 февруари предходната година.

Всяко разширение на НАТО би трябвало да бъде в съгласие с всички 31 страни членки, а генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг към този момент изключи опцията за отправянето публична покана към Киев на идната среща на върха.

Следва изложение на стъпките, които Украйна е минала по пътя си към участие в НАТО, вероятните взаимни отстъпки към идващите дейности, както и съветската позиция за развиването на обстановката.

Път без прелиминарен план 

На срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 година беше реализирано единодушие, че Украйна, която до 1991 година беше част от управлявания от Москва Съветски съюз, вероятно би могла да се причисли към алианса. 

Лидерите на НАТО обаче не предоставиха на Киев така наречен План за деяние за участие, който обрисува пътна карта за доближаване към блока. След това през 2014 година това Москва нелегално анексира Крим и поддържа сепаратистките проксита в Източна Украйна.

Този април Йенс Столтенберг направи необикновена аудиенция в Киев и съобщи, че " вярното място " на Украйна е в НАТО, само че по-късно разясни, че тя няма да може да се причисли, до момента в който не завърши войната с Русия, чиито сили в този момент са окупирали още територии в Източна и Южна Украйна.

В началото на предишния месец украинският президент Володимир Зеленски сподели, че страната му схваща тази позиция, само че в края на същия месец той още веднъж прикани да бъде дадена " политическа покана " на страната му по време на идната среща на върха на НАТО. 

Планът за деяние за участие, който бе следван от други някогашни комунистически страни в Източна Европа, предвиждаше, че претендентите би трябвало да покрият избрани политически, стопански и военни критерии и да потвърдят, че са способни да дават принос във военни интервенции на НАТО.

От 1999 година насам множеството страни, които си бяха сложили задачата да станат част от НАТО, следваха План за деяние за участие. Финландия и Швеция, които в предишното бяха неутрални страни, работещи в тясно съдействие с алианса, бяха поканени да се причислят непосредствено.

Не е ясно по какъв начин ще наподобява пътят на Украйна към участие, защото от ден на ден страни, измежду които Англия и Германия, оферират да се пропуснат процесите, свързани с Плана за деяние за участие. 

С сходен ход НАТО може да отговори на настояването на Киев и съдружниците му в Източна Европа да се надвиши езика на съглашението, реализирано през 2008 година в Букурещ, без в същото време на Украйна да се дава настояща покана или график за присъединение. 

От началото на пълномащабната съветска инвазия украинската войска направи огромни стъпки към покриването на стандартите на НАТО. Този развой се форсира, защото оръжията и снарядите, създадени по руски мостри, последователно се изчерпват, а Западът образова украински военнослужещи по натовските стандарти и изпраща на Киев по-усъвършенствани оръжия.

Защо въпросът за участието на Украйна е толкоз внимателен?

В основата на алианса, основан през 1949 година с основната цел да се опълчи на рисковете от руско нахлуване против съюзническа територия, е положена уговорка за взаимопомощ.

Тя е посочена като една от основните аргументи, заради които Украйна не може да се причисли към НАТО, до момента в който е в спор с Русия, тъй като това може неотложно да въвлече алианса в дейна война. 

Клаузата, известна като Член 5 от Вашингтонския контракт на НАТО, гласи, че нахлуване против един от съдружниците ще се преглежда като нахлуване против всички тях.

Столтенберг ясно съобщи, че НАТО би трябвало да разиска опциите за даване на гаранции в областта на сигурността на Украйна, откакто войната завърши, само че че гаранции по Член 5 ще бъдат давани единствено на пълноправните членове на алианса. 

Кремъл разказва разширението като ясно доказателство за враждебността на Запада към Русия – нещо, което западните сили отхвърлят, потвърждавайки, че по същността си алиансът е напълно защитителен. 

Москва съобщи, че в случай че Украйна се причисли към НАТО, това ще сътвори проблеми за доста години напред и предизвести, че с цел да подсигурява сигурността си, ще предприеме ответни дейности, само че не разясни какви тъкмо.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР