След модернизацията капацитетът на завода за санитарна арматура е увеличен

...
След модернизацията капацитетът на завода за санитарна арматура е увеличен
Коментари Харесай

"Идеал стандарт – Видима" приключи инвестиция за над 62 млн. лв.

След модернизацията потенциалът на завода за санитарна арматура е повишен на 6.5 млн. броя произведения годишно

© Цветелина Белутова Севлиевският производител на санитарна керамика и арматура " Идеал стандарт - Видима ", който е част от групата Ideal Standard International, завърши главната част от тригодишната си капиталова стратегия, която разгласи през 2017 година До момента в рационализация на производството са вложени над 62 млн. лева, като спомагателни средства се плануват за някои по-малки планове. След като преди две години компанията обнови фабриката за керамика, в този момент приключва и инвестицията в завода за арматура, която е на стойност 22 млн. лева Целта на програмата е да се усили производството и да се увеличи успеваемостта.

Автоматизация

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Модернизацията на завода за санитарна арматура включва автоматизация на някои от процесите и понижаване на ръчния труд. Компанията е купила нови машини за леене и обработка на изделията, както и 22 робота за шлайфане. Освен това е направена метаморфоза на съществуващото съоръжение по лийн методологията, с цел да стане процесът по-ефективен. Основната част от инвестицията за 22 млн. лева е направена през тази година.

Преди две години " Идеал стандарт - Видима " завърши и модернизацията на завода си за санитарна керамика, като резултатът от нея към този момент се усеща в резултатите на компанията (виж изявлението по-долу).

Следващата вълна

Със настоящия план приключват двете огромни талази на вложения, само че предстоят и по-малки усъвършенствания. " Продължаваме да влагаме в производството, само че освен. Имаме също център за споделени услуги в Севлиево, създаваме и цифрови приложения за клиенти ", изясни основният изпълнителен шеф на Ideal Standard Торстен Тюрлинг за " Капитал " и добави, че средствата се обезпечават от групата.

По думите му компанията към този момент мисли за бъдещата си капиталова стратегия, като през идващите две години се чакат да дойдат към 20 млн. лева " Трябва непрекъснато да влагаме, с цел да запазим преднината си, защото съперниците ни също се развиват. Трябва да продължим да се движим напред ", разяснява той.

Компанията

През последните две години " Идеал стандарт - Видима " отбелязва растеж на продажбите след регистрирания спад през 2016 година За 2018 година общите доходи на сдружението са 435.4 млн. лева, а облагата е 599 хиляди лева

" Идеал стандарт - Видима " беше основана през 1992 година като взаимно сдружение сред " Видима " и American Standard. През 2007 година компанията стана благосъстоятелност на Bain Capital, а от 2014 година в нея влезе още един огромен вложител - Anchorage Capital. Миналата година Anchorage изкупи каузи на Bain.

Самата група е основана в Брюксел и има 18 завода в 9 страни. Продуктите се продават в над 100 страни, главно в Европа, а най-големите пазари са Англия, Германия, Франция и Италия.
Фотограф: Цветелина Белутова Повишаваме продуктивността, което е доста значимо в конкурентна среда

Торстен Тюрлинг, основен изпълнителен шеф на Ideal Standard International

Усеща ли се към този момент резултатът от вложенията, които направихте през последните две години и половина?
- Да. Обикновена лишава сред 12 и 18 месеца, до момента в който се видят резултатите. Ефектът от модернизацията в завода за керамика, която завърши през 2017 година, се усеща с цялостна мощ през тази година. В завода за арматура множеството от вложенията бяха направени тази година, тъй че чакаме резултати след година-година и половина.

Част от производството към този момент е автоматизирано, значи ли това, че ще имате потребност от по-малък личен състав?
- Персоналът остава постоянен като численост, към 3200 души, в някои области ще имаме потребност от още хора. Автоматизацията няма да докара до понижаване на личния състав, защото ние растем като размер. Ако не бяхме въвели автоматизирано произвеждане, щеше да се наложи да наемем доста повече хора на пазар, на който има дефицит на работна ръка. Така че личният състав няма да намалее, леко ще се усили, само че размерът на производството ще е доста по-голям с помощта на автоматизацията и усъвършенстваната успеваемост.

Как се трансформира продуктивността?
- Тази година чакаме размерът на произвеждане да нарасне с към 10%, като ще реализираме това с нарастване на личния състав от 1-2%. Разликата действително идва от усъвършенстваната продуктивност. Това в действителност е доста значимо, защото пазарът през днешния ден е извънредно конкурентен. Особено китайците - те са суперагресивни, внасят артикули в Европа, и с цел да останем конкурентни, не може да стоим на едно място.

Вашият бизнес зависи доста от строителния бранш. Усеща ли се икономическото закъснение в Европа при вас?
- Все отново приказваме за закъснение на един добър напредък до момента. Не считам, че това е рецесия. Строителството в множеството страни е в много положително здраве, може би се движи с малко по-бавни темпове, само че въпреки всичко сега се строи доста. Така че ние продължаваме да се разширяваме и при този по-бавен напредък на пазара съумяваме да усилваме пазарния си дял.

В България сте водачи на пазара, само че за разлика от Европа, където продавате по-високия си клас артикули Ideal Standard, тук по-популярна е по-ниската ценова марка Vidima. Търсят ли се въпреки всичко и тук продуктите от по-високия клас?
- Както казахте, продаваме много огромна част от продуктите си Vidima в България, а в Западна Европа главно марката Ideal Standard. Но за тези артикули има пазар и в България, тъй като те не са първокласни - в междинния до приблизително високия ценови сегмент са, само че са положителни и немалка част от хората тук ги харесват.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР