След многократни отлагания и 4-часов дебат депутатите приеха на първо

...
След многократни отлагания и 4-часов дебат депутатите приеха на първо
Коментари Харесай

ГЕРБ с лапсус: Не пипайте организираната престъпност!

След многократни отлагания и 4-часов спор депутатите одобриха на първо четене промени в Закона за правосъдната власт, с които се закриват Специализираният съд и Специализираната прокуратура.

По време на разпалените диспути депутатът от ГЕРБДани Каназирева направи любопитен лапсус, който разсмя депутатите в залата:

„ Не закачайте проведената престъпност. Ще настане безпорядък “, съобщи тя от трибуната на Народното събрание в гневната си отбрана на спецправосъдието, представена от.

Народните представители от „ Продължаваме промяната “, „ ИТН “, „ Демократична България “ и Българска социалистическа партия я приветстваха, а тя без да се усети за грешката си продължи с все по този начин жарък звук: „ Вие си играете, само че хаосът, който ще предизвикате в правосъдната система, ще е още по-голям от този, който предизвикахте във всяка социална сфера. Организираната престъпност директно визира обществото “.

Каназирева посочи, че ръководещите основават напълно нова процедура по преназначаване на съдиите, работещи в този момент в спецправосъдието. Тя предизвести, че това ще докара до неодобрение и отводи измежду тези магистрати. „ Резултатът от това ще бъде закъснение на делата, по които са работили “, съобщи Каназирева, като означи, че по този начин се рискува да изтекат давностните периоди по обсъжданите закононарушения.

По думите ѝ, с прехвърлянето на делата на районно равнище ръководещите поемат „ голям лобистки и корупционен риск “, защото в локалните общности, където проведената престъпност има построени контакти, разкриваемостта на престъпните действия ще бъде по-ниска. Според нея същото ще се случи и с делата с трансграничен темперамент, при които окръжните съдилища, като териториално лимитирани органи, ще се оправят по-лошо от профилираните, които имат народен обсег. „ Това не е правосъдна промяна. Вие не оферирате безусловно нищо ново, а връщате една остаряла правна уредба, която обратно в предишното е потвърдила, че не е ефикасна “, заключи тя позицията на ГЕРБ-СДС
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР