След многочасови дебати депутатите приеха изискванията за избор на председател

...
След многочасови дебати депутатите приеха изискванията за избор на председател
Коментари Харесай

Депутатите приеха правилата за избор за шеф на КПКОНПИ, имат две седмици да излъчат кандидати

След многочасови диспути депутатите одобриха условията за избор на ръководител на КПКОНПИ.

Със 136 гласа " за " депутатите утвърдиха разпоредбите за избор на нов началник на Комисията за противопоставяне на корупцията (КПКОНПИ).

Против гласоподаваха депутатите от ГЕРБ и Движение за права и свободи. Не бяха признати и публицистичните оферти на двете партии.

Оттук нататък стартира 14-дневният период, в който би трябвало да бъдат издигнати претенденти за началник на антикорупционната комисия.

Отпадна концепцията, претендентите да бъдат дисквалифицирани от присъединяване, в случай че са навършили 65 години.

Няма да се изисква и декларация, която да потвърждава липса на присъединяване в репресивния уред до 1989 година.

И.д. преседателя на Народно събрание Мирослав Иванов изясни от трибуната, за какво не поддържа даването на документи, които да потвърждават, че няма формирана инспекция или произвеждане от КПКОНПИ:

" Дали има формирано или няма формирано произвеждане против едно лице, не значи, че това лице е направило дейности, които са в несъгласие със закона. И, в случай че това условие беше минало, то щеше да бъде дискриминационно ".

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ предложи, казаното от Мирослав Иванов да се следва от всички народни представители.

" Невинен до доказване на противното е главно предписание, а ние от една година на какво ли не се наслушахме тук, по адрес главно на опозицията, от властимащите ".

Ето какви правила за избор на началник на КПКОНПИ одобриха депутатите:

Кандидатите би трябвало да имат приключено юридическо обучение. Те следва да показват уверение за юридическа дееспособност. Необходим е стаж от минимум 10 години.

Изисква се и удостоверение за съдимост. Публикуването на предложенията и документите се прави в сходство със Закона за отбрана на персоналните данни и закона за отбрана на класифицираната информация.

Кандидатите дават единодушие да им бъде осъществена инспекция за принадлежност към Държавна сигурност и разследващите служби на Българската национална войска.

Предложенията, приложенията към тях и името и претекстовете на издигнатия кандидатурата депутат се разгласяват в период до два работни дни от приемането им на интернет страницата на Народното събрание.

Изслушване на претендентите се организира навън съвещание на Комисията за предварителна защита и противопоставяне на корупцията не по-късно от седем дни преди осъществяване на избора. Изслушването се излъчва в действително време на уеб страницата на Народното събрание. Вносителят на предлагането показва претендента в ревю до две минути. Номинираните имат опция до 15 минути устно да създадат допълнения по отношение на своята професионална биография. Депутатите могат да насочат въпроси, на които претендентите да дават отговор. Пленарното съвещание, на което ще бъдат показани и препоръчани за гласоподаване номинациите, също се излъчва онлайн. Състои се и обсъждане, а гласуването се прави поотделно за всеки претендент.

За определен ще се счита кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъствалите в залата депутати. Ако няколко претенденти са получили повече от половината от гласовете на присъстващите в зала, определен е претендентът, получил най-вече гласове " за ". Когато никой не получи нужните гласове, се организира наново гласоподаване. Ако и тогава никой от претендентите не събере нужният брой гласове, депутатите одобряват решение за разкриване на нова процедура за избор. Ако по-късно гласоподаване няма определен нов ръководител на КПКОНПИ, тогава е очакван втори тур, в който вземат участие двамата претендентите, събрали най-вече гласове в миналата процедура.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР