След месеци на спорове Съединените щати внесоха в Съвета за

...
След месеци на спорове Съединените щати внесоха в Съвета за
Коментари Харесай

САЩ призоваха за „незабавното прекратяване на огъня“ в Газа

След месеци на разногласия Съединените щати внесоха в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации променена проекторезолюция, в която приканват за " неотложно преустановяване на огъня " в линията Газа, съобщи ДПА.

Проекторезолюцията, чийто текст беше възложен на ДПА, приканва за " съглашение за неотложно преустановяване на огъня за към шест седмици в Газа, дружно с освобождението на всички заложници, незабавно щом страните реализиран единодушие ".

Формулировката отразява мненията, направени от вицепрезидента на Съединените щати Камала Харис през уикенда, когато тя прикани за " неотложно преустановяване на огъня най-малко през идващите шест седмици заради големия мащаб на страданията в Газа ".

Хуманитарното състояние в палестинския анклав е тежко, като гладът измежду популацията нараства, отбелязва ДПА.

Досега над 30 000 души са починали, а повече от 70 000 са потърпевши в хода на израелската атака в Газа, провокирана от невижданото трансгранично нахлуване на 7 октомври, осъществено от бойци на палестинската ислямистка формация " Хамас " против градове и кибуци в Южен Израел.

От началото на спора Вашингтон, най-близкият съдружник на Израел, се противопоставяше на термина " преустановяване на огъня " и на три пъти наложи несъгласие на съответстващи резолюции в Съвета за сигурност, управителния орган на Организация на обединените нации.

Въпреки това предвид на възходящия брой цивилни жертви и опасността от всеобщ апетит в линията Газа, Съединени американски щати ускориха натиска върху Израел. Останалите членове на Съвета могат да записват промени в проекторезолюцията. Не е ясно обаче по кое време и дали ще се организира гласоподаване.

Резолюциите на Съвета са наложително обвързани с интернационалното право. Ако наранена страна ги пренебрегне, интернационалният орган може да наложи наказания, отбелязва ДПА.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР