След месец пауза отново идва ред на българските мотокросисти да

...
След месец пауза отново идва ред на българските мотокросисти да
Коментари Харесай

Сезонът по мотокрос продължава на чисто новото трасе в Кортен този уикенд

След месец пауза още веднъж идва ред на българските мотокросисти да покажат своите качества на най-новия лицензиран мотополигон в страната ни, а точно мотополигон „ Киппен “ до с. Кортен, община Нова Загора. Проектът за построяването на оборудването се осъществя с помощта на локалния мотоциклетен клуб „ Киппен МХ Рейсинг Тийм “, като същинската реализация започва преди близо една година. В момента, мотополигон „ Киппен “ разполага със всичко належащо за семейството на Grand Prix Kippen 2020 тази седмица, като самото оборудване за една година се разви от обрисувано парче земя с няколко детайла, в съвременно мотокрос оборудване което разполага с всички улеснения за състезателите и публиката, просторен падок, механически зони и може би най-важното в очертаващия се парещ уикенд – поливна система. От друга страна, Кортен е място което има своята мотокрос история и след повече от 28 години машините от републиканския шампионат още веднъж ще зазвучат в подножието на Средна гора и добре известния „ Докса хълм “ в деня на Съединението на България - 6-ти септември.

От модерна позиция, след минали два старта от националния шампионат и оставащи още пет (включително и този в Кортен), към момента е рано да се вършат някакви сметки за края на годината, въпреки че сме септември месец, тъй че всяка извоювана или изгубена точка е от огромно значение във всеки клас.

При най-малките от клас МХ50, Николай Мутафчиев (Панчо Рейсинг Тийм, KTM, 93 т.) е водач в класирането, следван от съотборниците в М6 Yamaha Рейсинг Тийм Николай Павлов (Husqvarna, 75 т.) и Кристиан Андреев (KTM, 74 т.). Класът МХ50 се потвърди като в действителност непредвидим.

Клас МХ65 този сезон, макар сериозните световни компликации е един извънредно забавен клас, в който виждаме доста великодушие и хъс от страна на водачите и техните екипи. След един трагичен Самоков в края на юли, отпред на таблицата за групата се подреди Венцислав Тошев (Мото Спорт Варна, KTM, 94 т.), втори е водачът от МСК Севлиево – Мартин Лалев (KTM, 82 т.) който не пропуща подиум от началото на сезона, а след механически малшанс във втория манш на „ Ридо “ Дани Цанков от М6 Yamaha Рейсинг Тийм с машина Yamaha се насочи краткотрайно към третата позиция в класирането.

МХ85 тази година не отстъпва по нищо на по-горните категории като конкуренция и спортна конспирация, като отпред на класирането с четири победи от четири старта и оптимален актив от точки се намира Християн Георгиев (Мото Спорт Варна, KTM, 100 т.). Второто място е за румънеца Золтан Ордог (86 т.), който ще пропусне това съревнование поради съвпадане с първия кръг на румънския шампионат. Третата позиция се заема от водача на домакините Мирослав Димитров (Киппен МХ Рейсинг Тийм, Yamaha, 82 т.), който сигурно ще се опита да завоюва на „ личен терен “ и да се изкачи в класирането.

При младежката група на клас МХ2 (Junior), двама съотборници от Киппен МХ Рейсинг Тийм заемат първите две места с разлика от седем точки и това са Николай Малинов (KTM, 94 т.) и Жулиан Георгиев (Kawasaki, 87 т.). Трети в групата до 18 години е гърка Мариос Канакис (KTM, 72 т.).

В общото нареждане на всички в клас МХ2 (Мъже), Хакан Халми (МСК Севлиево 2004, KTM, 100т.) е неоспорим любимец този сезон, само че и в Севлиево, както и в Самоков видяхме, че „ по-малките “ от него водачи в класа са подготвени да се възползват мигновено от всяка негова неточност или уязвимост. Халми демонстрира добра мотивация сега и водач в МХ2, следван обаче от Николай Малинов (KTM, 86 т.) и Жулиан Георгиев (Kawasaki, 75 т.).

МХ1 през този сезон се трансформира в един много забавен клас, с доста единоборства и конкуренция като, може би предстоящо, отпред на колоната се намира Майкъл Иванов (НСА Моторспорт, KTM, 100 т.). След него обаче „ ври и кипи “, като евентуално всички останали състезатели са с шансове за класиране на подиума и всичко зависи от моментното положение на тандема „ състезател-мотоциклет “. Въпреки това, точките демонстрират на втората позиция Стефан Нейчев (Еърмакс Рейсинг, Yamaha, 78 т.) и Калоян Илиев (МСК Севлиево, KTM, 71 т.).

С три победи и едно трето място в четирите манша от началото на сезона, в клас МХ и с актив от 95 точки, на лидерската позиция се намира Григор Царев (Джи Ар СиМоторспорт 2020, KTM), следван от Йонут Кояну от Румъния с 80 точки, а на третата позиция сега е Тони Маринов (МСК Севлиево 2004, Yamaha, 69 т.). В този клас постоянно има място за доста изненади.

И при водачите от клас Senior (45г. плюс) виждаме по какъв начин Васил Стоянов (Киппен МХ Рейсинг Тийм, Honda, 91 т.) се бори с всички сили с цел да резервира своята лидерска позиция, само че в оставащите кръгове това ще бъде задача с повишаваща се компликация, тъй като Станко Боянов (НСА Моторспорт, Kawasaki, 77 т.), Янко Зоков (АИТ Рейсинг Тийм, Kawasaki, 71 т.) и други, от ден на ден се доближават до Стоянов, който няма други варианти с изключение на да се пази от неточности и да продължава със същото движение.

Програмата за Grand Prix Kippen 2020 е общоприета за националния шампионат и включва свободни тренировки и квалификации плюс два манша (МХ и Senior) в събота. В неделя, след загряващите тренировки и официалото разкриване (10:30), предстоят и спортните маншове за всички класове, които на процедура ще дефинират спечелилите в Кортен и ще запишат своите имена в историята на мотокроса в района.
М6 Ямаха Рейсинг Тийм
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР