След културния, образователния и транспортния сектор, социалните работници също излязоха

...
След културния, образователния и транспортния сектор, социалните работници също излязоха
Коментари Харесай

Кремена Атанасова, КНСБ: Ако социалните работници не бъдат чути, ще предприемат безсрочни стачни действия

След културния, просветителния и транспортния бранш, обществените служащи също излязоха на митинг за по-високи заплати.

" Лятото сътрудниците от Националния застрахователен институт стачкуваха. Сега обществените служащи още веднъж са в протестна подготвеност. Основното искане е нарастване на заплатите с 30%. Бихме желали да обсъдим с Министерството на труда и обществената политика няколко разновидността. Социален служащ не може да получава по-малко от 1800 лева, сътрудниците с по-дълъг стаж получават до 1400 лева ", разяснява ръководителят на Синдиката на административните чиновници " Подкрепа " Кремена Атанасова по Bulgaria ON AIR.

" Настояваме за чисто битови неща. Осигуряването на повече средства за облекло е нещо, което не би трябвало да дебатираме. В момента средствата за облекло в държавна администрация са в размер на 250 лева за една година. Размерът не е променян от десетилетия. Стигат за един сезон ", добави Атанасова.

По думите ѝ обществената работа е не просто работа, а предопределение.

" Това не е работа, която е 8:00 ч. и след 17:30 ч. ти спираш да работиш. Болката на хората, с която се срещаш всекидневно, тя остава в сърцето ти. Когато има сигнал за човек в потребност или дете в риск, би трябвало да се реагира. Държавата би трябвало да намерения за подготовка на фрагменти. Социалната работа би трябвало да бъде на високо равнище, а с тези хонорари това няма по какъв начин да стане. Крайно време е на този бранш да се обърне внимание ", сподели Атанасова.

Тя уточни, че законодателството се трансформира динамично и непрекъснато има нови типове помощи, с които би трябвало да се ангажират обществените служащи.

" През последните две години интензивно работиха с бежанци. Новите функционалности, които им се разпореждат, са свързани с смяна на нормативната уредба и постоянно това се случва от през днешния ден за на следващия ден ", съобщи Атанасова.

Но въпрос какво значи предупредителна стачка, тя отговори, че все пак, чиновниците в бранша са преди всичко хора и призванието ги зове. Вчера стопираха работа за един час, само че в случай че не бъдат чути, има опция да преминат в безсрочни ефикасни протестни дейности.

" Сигурна съм, че средства биха могли да се намерят. В доста браншове нещата ескалират. Очакваме покана от Министерството на труда и обществената политика. Министър Шалапатова може да вземе отношение ", добави ръководителят на Синдиката на административните чиновници " Подкрепа ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР