След кризата с полупроводници, която не подмина нито един производител

...
След кризата с полупроводници, която не подмина нито един производител
Коментари Харесай

Volkswagen и BMW затварят заводи в цяла Европа заради евтин компонент от Украйна

След рецесията с полупроводници, която не подмина нито един производител на коли през миналата година, в този момент автомобилните марки се изправят пред различен проблем, обвързван с войната в Украйна. Първите потърпевши в лицето на Volkswagen и BMW към този момент са факт, оповестяват от Financial Times. Двете марки се принуждават да затварят заводите си в цяла Европа заради неналичието на на ниска цена съставен елемент, правещ се в Украйна.

В модерните коли можем да намерим към 5 километра кабели, разпръснати из цялото купе, които в множеството случаи са окомплектовани в снопове, които да ги придържа дружно. Именно тези снопове са проблематичният детайл, който досега Украйна е осигурявала на някои от огромните автомобилни производители. Данните сочат, че воюващата страна е снабдявала към 20% от Европа с този артикул.

`Volkswagen

Големият проблем с този на ниска цена детайл е, че автомобилните производители няма по какъв начин да стартират да сглобяват колте без него. За разлика от други елементи, които елементарно могат да бъдат направени някъде другаде или поръчани от другаде, тук за всеки модел е изчислена точната дължина до милиметър, с цел да може идеално да пасне на извивките на купето, както и на окабеляването на колата.

Шефът на Volkswagen разкрива, че от началото на войната в Украйна, марката се стреми да извлече оптималното от производството, а по едно и също време с това да открие и други възможности, които да оказват помощ с производството на тези съставни елементи. Тези други възможности включват различно съоръжение на колите, изработка на нови проекти от нулата, което лишава време и финанси.
`Volkswagen

var width = window.innerWidth || document.documentElement.clientWidth || document.body.clientWidth; window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot(`/401112551/m.fakti_post_2`, [[728, 90], [300, 100], [660, 250], [750, 200], [336, 280], [300, 250], [320, 50], [600, 250], [300, 600], [300, 75], [320, 100], [750, 300]], `div-gpt-ad-1646992589137-0`).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display(`div-gpt-ad-1646992589137-0`); });

Заводи в Сърбия, Румъния и Африка се пробват да компенсират за казуса с доставките от Украйна, като работят по оптимално доста време. Специалист в тази света споделя, че изработката на такива снопове е ръчна работа, която изисква умения. Понякога служащите би трябвало да се оправят с километри от кабели и стотици букси, които би трябвало ръчно да бъдат съединени и тествани. Нови машини за изработката на подобен вид снопове коства може да доближи до над 2 милиона евро и да отнеме сред 3 и 6 месеца.

Някои клиенти на Mini са известени, че новите им коли ще се забавят с три месеца, до момента в който бъдат открити нови заводи. От BMW споделят, че дружно с украинските си сътрудници от фабриките търсят решение на казуса за производството на локална почва или на различни места.

Някои фабрики в Украйна към този момент са почнали работа още веднъж, което ще разреши на VW и BMW да отворят заводите си. От Volkswagen споделят, че 9 от всички 11 снабдители от Украйна към този момент са почнали работа, въпреки и с стеснен капацитент.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР